DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy súlyos vádakkal azért nem kellene illetni sem a Belügyminisztériumot, sem annak hivatalát.
Nézzük a tényeket, nézzük, hogy mit ír elő a jogszabály! A 22. § (1) bekezdése szerint: "az Országgyűlés elnöke az országos népszavazásra, valamint népi kezdeményezésre irányuló állampolgári kezdeményezést, aláírásgyűjtő íveket a beérkezéstől számított 8 napon belül megküldi az Országos Választási Elnökségnek." Megtörtént. Az Országos Választási Bizottság részére átadták. Ezt követően valóban átadták a Központi Nyilvántartó és Választási Hivatalnak, hogy vizsgálja meg az aláírásokat, annak hitelesítését végezze el. Erre az előbb idézett jogszabály 30 napot ad, a hitelesítést 30 napon belül kell lefolytatni.
Tisztelt Képviselő Úr! Ez a jogszabály, ami jelenleg hatályos, akkor készült, amikor 100 ezer aláírás hitelesítését kellett elvégezni 30 napon belül. Most - ön is említette a számot, és már nagyon gyakran elhangzott - több mint 300 ezer aláírás hitelesítése folyik. (Zaj az ellenzék padsoraiban.) Higgye el, semmiféle praktika nincsen, nem beszélve durva törvénysértésről. Azok a dolgozók, akiknek az a feladata, hogy ezt a munkát elvégezzék, dolgoznak, mégpedig jól dolgoznak, és semmiféle lassítás ebben nincsen. Amilyen rövid időn belül tudják, ezt a munkát elvégzik.
Gyakorlatilag erre vonatkozott az is, hogy az OVB október 13-ára vállalta azt, hogy véleményt tud mondani. Az ön által említett időpontok is - szeptember 16., illetve 18. - jelzik azt, hogy ez 30 napon belül megtörténik, az aláírások nemcsak duplájának, hanem háromszorosának a hitelesítése, mint amire a jogszabály lehetőséget ad. (Zaj.)
Nincsen semmiféle durva törvénysértés, nincsen választási csalás, és a köztisztviselőket nem felelősségre vonás illeti meg, hanem véleményem szerint elismerés, mert végrehajtják. (Zaj az ellenzék padsoraiban. - Dr. Pusztai Erzsébet: Kitüntetést kell nekik adni!) Végrehajtják, mégpedig megfelelő, törvényszabta kereteken belül. Éppen ezért, megmondom őszintén, csodálkozom ezen a felvetésen.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Zaj, felzúdulás az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me