GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Felszólalásom biztos, hogy nagyobb vihart fog kavarni, mint az egy párton belüli, egymást dicsérgető felszólalások, tudniillik a nemzeti agrárprogram helyett valóban egy elkésett, három és fél év után elkészített kormányprogram alakult két héttel ezelőtt Gödöllőn a nemzeti agrárprogramnak mondott politikamentes tanácskozáson.
Mint köztudott, az ellenzék nem vett részt ezen a tanácskozáson, sőt a magángazdák érdekképviseleti szervezetei - Metész, Parasztszövetség, Gazdakörök Országos Szövetsége - se vettek részt rajta. A nemzeti agrárprogram vitáinak gyakorlatilag egy nagy tanulsága és egy nagy előnye lett: minden zsák megtalálja a maga foltját. Én úgy taksálom, szinte ugyanaz a helyzet állt elő, mint a nyolcvanas évek végén, amikor a rendszerváltás elkezdődött. A MOSZ, az Agrárszövetség bement a Szocialista Párt akoljába, tehát az egyik oldalon a régi egypártrendszer kedvezményezettjei vannak, a másik oldalon pedig a mostani összes ellenzéki párt. A földtulajdonlás kérdésében következetesen kijött ez az ellentét, és a magángazdákat segíteni, helyzetbe hozni akaró érdekképviseletek alakultak, hisz a MOSZ és az Agrárszövetség betagozódott a Szocialista Párt érdekkörébe.
(9.00)
A Nemzeti Agrárprogram vitájának nagyon pozitív előzménye, úgy értékelem, pont egy éve tavaly ilyenkor, amikor az 1997. évi költségvetést készítettük elő, a két regionális tanácskozás volt - Veszprém, Gyula -, és gyakorlatilag azok a mozgalmak, amelyek megindultak az agrártársadalomban szinte ösztönösen, hogy növeljék az agrártámogatásokat. Ennek az eredménye valóban az lett - bár a kisebbik kormányzópárt, az SZDSZ 6-7 milliárddal még csökkenteni akarta azt a kisebb támogatást is de végül is a parlament, a kormány, az Agrárkamara és sorolhatnám, mindenki jó hozzáállása miatt, úgy értékelem -, hogy 20 százalékkal sikerült megemelni az 1997. évi közvetlen agrártámogatásokat, és talán ez alapozta meg azt a társadalmi konszenzust, amely tavasszal is Gödöllőn, Debrecenben és itt a felsőházban gyakorlatilag megfogalmazódott. Teljesen kialakult, és később a 15 pontban foglalt alapelvben valóban tükröződött is az a társadalmi közmegegyezés, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszeripar nem egy ágazat a nemzetágazatok között, hanem a legfontosabb ágazat. Tegnap a miniszterelnök úr a közbiztonság mellett még a mezőgazdaság támogatását, annak prioritását emelte ki, bár sajnos úgy érezzük, hogy ez csak szavakban történt meg.
A Független Kisgazdapárt és a többi ellenzéki párt azért nem vett részt most a Gödöllőn a Nemzeti Agrárprogram záróvitáját lezáró aktuson, mert közben a kormány megszegte a tavasszal konszenzussal megállapított 15 pontot, a földtulajdonlás kérdésében nem sikerült megegyezni. Az összes ellenzéki párt elutasította és azóta is elutasítja a jogi személyek, a szövetkezetek és átalakult szövetkezetek, gazdasági társaságok földtulajdonszerzését, mert továbbra is azt mondjuk, ez kiskapuja a külföldi karvalytőke bejövetelének. (Derültség az MSZP soraiban.) Mert az eddigi zsebszerződések pontosan így lesznek legitimizálhatók, törvényesíthetők a későbbiekben, és a rendelkezési jogot megszerzik a külföldiek, a gazdag külföldiek.
Sajnos, a mai Házszabály olyan, hogy az államtitkár úr nyilván reflektálni fog, a válasza után újra válaszolni, természetesen ő maga meg fogja magyarázni, hogy az ellenzék demagóg, és a többi.
Sajnos, itt kell rámutatnom egy problémára. Göncz Árpád köztársasági elnök úr személyes jelenléte legitimizálta ezt a gödöllői tanácskozást. Sajnos, ő elítélhető módon a következőket mondta: az ellenzék demagóg célra használja a földtulajdonlás kérdését. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szabad igazat mondani!) Kérem, hét évvel ezelőtt volt a taxisblokád, Göncz Árpád ott, sajnos, rögtön kinyilvánította az első szimpátiáját a tüntetőkkel, később a médiatörvényeknél is odaállt az akkori ellenzék, a hivatalos kormány mellé. Ha egy köztársaságnak van egy köztársasági elnöke, akkor ő nem nyilvánulhat meg az aktuálpolitikai kérdésekben. Most viszont kinyilvánította Göncz Árpád. Egy teljes SZDSZ-MSZP pártpolitikai megfontolás irányába ment el, és nevezte demagógnak azt a 330 ezer embert, aki összegyűjtötte - és azóta már több tízezer ember újra leadta - az aláírásgyűjtő ívet. Ezeket az embereket közvetve nevezte demagógnak a köztársasági elnökünk.
Sajnos, előállt ugyanaz a helyzet, mint a '80-as években: az egypártrendszer volt kedvezményezettjei lehet, hogy ma rablókapitalistaként (Derültség az MSZP soraiból.) védik a megszerzett vagyont a mostani ellenzék pedig, amely akkor is küzdött, még egyszer elmondom, hiszek abban, hogy küzdeni is fog, de nemzeti agrárprogram csak akkor lesz, ha a családi magángazdaságokat önök nemcsak szavakban, államtitkár úr, hanem tettekben is támogatni fogják.
Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me