DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön 40 százalékos energiaár-emelésről tesz említést. Már többször elmondtuk - az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi államtitkár asszony is a múlt héten napirend előtti hozzászólásban -, hogy az energiahordozók áremelése az inflációs mértéken belül alakul 1997-ben. Ezt azért szeretném megerősíteni, mert itt különböző számok keringenek. Csak azt nem tudom, hogy ez a 40 százalék tulajdonképpen hogyan is jön ki.
A nyugdíjak emelése és az energiaárak növekedése között egyébként nincsen közvetlen kapcsolat. Ön nagyon jól tudja, hogy az idei nyugdíjemelés és a '98. évi nyugdíjemelés is a törvényi előírások szerint a nettó keresetnövekedés függvénye és majd 2000-től kerülhet sor a fogyasztói árnövekedés részleges figyelembevételére a nyugdíjak megállapításánál, illetőleg a nyugdíjemelés mértékének a meghatározásánál.
A jövő évre tervezett 19 százalékos nyugdíjemelés így átlagosan 5 százalékos reálértékőrzést tesz lehetővé, vagyis ennyivel haladja meg a fogyasztói árszínvonal várható növekedését, és ide kell még természetesen többletként számítani az új özvegyi nyugdíjrendszer által érintett időskorú személyek esetében a növekedést, amely ennél magasabb; az átlagos havi 4 ezer forint helyett átlagosan havi 7300 forint nyugdíjemelés valósulhat meg.
Azt gondolom, hogy az október 1-jétől bekövetkező energiaár-emelkedés mértéke - de ha beszámítom az egész évit is, akkor ennek a mértéke - alacsonyabb, mint a januárra tervezett nyugdíjemelés. Azt is hozzáteszem, hogy a jövő évi energiaárak változásának mértékét még nem ismerjük. Ennek mértéke függ az árfolyamváltozásoktól, valamint a jogszabályilag rögzített költségek növekedésétől. A kormány a lehetőségein belül ezt figyelemmel kíséri.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me