RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (független): Elnézést! Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Az elmúlt napokban, hetekben már nagyon sok képviselő feltette azt a kérdést, hogy mi lesz az energiaár-emeléssel és az ezzel kapcsolatos kompenzációval. Talán már a huszadik vagyok ebben a témában.
Úgy gondolom, hogy a kormány még ezzel is megelőzött engem, amikor az elmúlt hetekben, hónapokban mintegy 186-szor jelentette be, hogy a nyugdíjak 19 százalékkal emelkednek. Ez természetesen fontos és elsőrendű dolog, mert mint kereszténydemokrata képviselő is, úgy gondolom, a szociális igazságossághoz hozzátartozik - illetve hozzátartozna - ilyen formában, hogy mivel a villanyáram ára is közel 40 százalékkal emelkedik, ezt kellene valamikor egy szintbe hozni a nyilatkozatokkal.
Egy évvel ezelőtt, az októberi energiaár-emelés elhalasztására egyidejűleg döntött a kormány arról, hogy a rászorulókat kompenzálni kell az állandóan növekvő energiadíjak miatt. Az energiaszektornak a kormány által is sikeresnek tartott privatizációja után most szembe kell nézni annak hatásaival, amelyek a lakosságra nehezednek az energiaár emelésének kapcsán. Óriási volt a propaganda az energiaár-kompenzáció tekintetében. Hosszú viták voltak az új energiaszektor képviselői és a kormány között: létrejön-e az alapítvány, hogyan, miképpen, milyen módon lesznek kompenzálva az arra rászorulók.
Amilyen vontatott volt az előkészítés, olyan lassú, és most már látható, hogy még a mai napig is csak ígéret szintjén maradt az energiaár-emelés kompenzációjának lebonyolítása. A kormány az áremelés után nem győzte hangsúlyozni: tudatában van annak, hogy a januári áremelés a magyar családok többségének jelentős többletterhet jelent. A szándék azonban önmagában kevés. A végrehajtásban pedig eddig hiba hibát követett, a postaládákba történő kézbesítéstől kezdve. Mintegy 60 ezerre tehető azoknak a kérdőíveknek a száma, amelyek elvileg indokolnák a rászorultságot, ám nem tartalmazzák az önkormányzatok igazolását.
Végső soron sokak számára kudarccal végződik majd ez a kompenzáció, mert az áramszámlájukhoz nem kapnak támogatást.
Kérdezem ezért a miniszter urat, hogy elegendő lesz-e a nyugdíjak emelése az energiaár-emeléssel kapcsolatban.
Köszönöm szépen. Várom válaszát! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me