SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A Népjóléti Minisztérium 1997 augusztusában pályázatot írt ki regionális modernizációs pályázat tárgyában, mintegy 18 millió USA-dollár értékben a világbanki kölcsön terhére. A témában a múlt héten a népjóléti miniszter úr egy sajtótájékoztatón egy kérdésre azt válaszolta, hogy kisebb félreértés történt a pályázat kiírásával kapcsolatban, de hát ez könnyen áthidalható.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt szerint itt nem kisebb félreértés történt, hanem sorozatos törvénysértés, etikai-erkölcsi normák megsértése, szakmai melléfogás, ami forinttal mérhető súlyos károkat okoz az egyébként is alulfinanszírozott egészségügynek. Önöknek a pályázat kiírásával 6, azaz hat darab törvényt sikerült megsérteniük. Összességében megsértették az egészségügyi ellátási kötelezettségről szóló, a tb-finanszírozásról szóló, a helyi önkormányzatokról szóló, az államháztartásról szóló törvényeket is, hogy csak egy-kettőt említsek.
A tervezett regionális konzorciumoknak a pályázat egyébként olyan jogosítványokat ad, amelyekkel az önkormányzatok hatáskörét elvonják, a meghirdetett elkülönített költségvetés pedig ellentmond a jelenleg hatályos teljesítményelv szerinti finanszírozásnak is.
Ezeken a törvénysértéseken túl - hat törvényt sértettek meg - azonban más súlyos szakmai problémák is felmerülnek ezzel a pályázattal kapcsolatban. A programban megfogalmazott adott régió részére nagy értékű műszerek beszerzése után azoknak a folyamatos működtetésére nincs pénz, tehát ha ezeket valójában működtetni akarják, akkor ahhoz pénzt a meglévő egészségügyi forrásokból kell elvonni.
Kérdéseim tehát a következők: mit tesz ön annak érdekében, hogy a törvénysértő pályázat visszavonásra kerüljön, illetve hány törvényt kell ahhoz megsérteni, hogy ön ne kisebb félreértésről beszéljen?
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me