KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban igaz, hogy Magyarország csatlakozását az OECD-hez valamennyi parlamenti párt megszavazta, a koalíciós pártok és az ellenzék, érthető módon, hiszen a szervezethez tartozás komoly előnyöket jelent Magyarország számára.
Okkal és joggal tekintik az OECD-t az Európai Unió előszobájának, nincs egyetlen olyan tagja sem az Európai Uniónak, amely előzőleg ne nyert volna felvételt a fejlett gazdasággal rendelkező országok klubjába, szervezetébe, az OECD-be. És az is igaz, hogy az OECD szabályai szerint nem lehet különbséget tenni a tulajdonszerzés joga, a befektetés lehetősége tekintetében aszerint, hogy egy Magyarországon bejegyzett vállalat, gazdasági társaság, gazdasági szervezet tulajdonosai milyen állampolgárságúak, vannak-e közöttük nem magyar állampolgárok.
Csak megjegyzem, hogy ugyanez a szabály érvényes az Európai Unióban is, hiszen az Európai Unió egy országnak számít ilyen tekintetben, tehát semmiféle különbséget nem tesz, és nem is tehet a tagállamok állampolgárai között. És az is tény, hogy nem lehet népszavazásra bocsátani olyan kérdést, amely Magyarország nemzetközi kötelezettségeit érinti.
A kérdés vizsgálata, vagyis annak eldöntése, hogy érinti-e Magyarország nemzetközi kötelezettségeit a népszavazásra kezdeményezett kérdés, jelesen: érinti-e Magyarország OECD-tagságát, természetesen nem az én dolgom; prejudikálnám a parlament döntését e tekintetben. De véleményem talán lehet, és remélem, az ellenzék ezért nem fog bírálni. Az én véleményem szerint érinti, és én ezt egyébként számos vitában és számos nyilatkozatban el is mondtam.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me