SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Miniszter Úr! Egyszerű és - úgy gondolom - világos kérdésemre ugyanilyen jellegű választ várok öntől. Tehát: népszavazásra lenne-e bocsátható egyáltalán - azaz az összes egyéb feltételek megléte esetén - az a kérdés, amelyre az ellenzék egyes pártjai 300 ezer körüli, mondjuk, 330 ezer még nem hitelesített aláírást gyűjtöttek?
A népszavazásról szóló törvény 6. § (1) bekezdésének c) pontja ugyanis úgy rendelkezik, hogy nem bocsátható népszavazásra a nemzetközi szerződések által vállalt kötelezettségek kérdése. Márpedig Magyarország nemzetközi szerződés keretében vállalt kötelezettséget nemzeti elbánásra, vagyis a Magyarországon bejegyzett jogi személyek megkülönböztetés nélküli kezelésére két szerződéssel, a nemzetközi befektetésekről és multinacionális vállalatokról szóló deklarációhoz, illetve az OECD-hez történő csatlakozás során.
Az erre vonatkozó országgyűlési határozatot tavaly a parlament egyébként egységesen szavazta meg, noha ezt most az aláírás-gyűjtési íveken feltett kérdés - az én értelmezésem szerint legalábbis - egyértelműen megszegné. Amennyiben ön vélelmemmel egyetért, mármint hogy az aláírási íveken szereplő kérdés éppen ezért eleve nem bocsátható népszavazásra, akkor kérdezem, hogy a kérdést illető eddigi heves viták során miért nem erre helyezte a hangsúlyt a kormány, miért nem egyértelműsítette mindezt a választókban, a félrevezetett aláírókban, akiknek jelentős része nyilván nincs mindezzel tisztában.
Amennyiben azonban feltételezésem nem lenne igaz, úgy kérem, tájékoztasson minket arról, hogy mit javasol a kormány kezdeni a feltehetően, bár még nem bizonyosan összegyűlt aláírásokkal. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me