DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon sajnálom, hogy a mai nap origópontjává Gyimóthy képviselőtársam válik. Nem is ér engem váratlanul, amiket ő itt összevissza beszél, viszont annál jobban fáj valamikori iskolatársamnak, Tóth Tihamérnak a csatlakozása ugyancsak ehhez a vendettához, ami '88 óta folyik az agrárértelmiség ellen.
Ezt egyszer már abba kellene hagyni, mert addig nem lesz Magyarországon normális agrárpolitika, amíg ez az őrület van, ami '89-ben esetleg még belefért a rendszerváltás őrületeibe. Bár érdekes, hogy más társadalmi rétegek, amelyek esetleg nem kevésbé voltak hibáztathatók az elmúlt rendszerért, szépen megúszták.
Ideje volna abbahagyni - Juhász Pál képviselőtársam elég szépen elmondta -, mert pontosan az volt a probléma, hogy a földet olyanok is megszerezték, akiknek semmi közük nem volt a mezőgazdasághoz. Általában ki lehet mondani azt a tételt, hogy az a szerencse, annak a vidéknek, annak a falunak van szerencséje, ahol - ha mondjuk, szétment a szövetkezet - legalább a mezőgazdasághoz értő mezőgazdasági szakemberek, az agrárértelmiség kezébe került a föld és a vagyon. Mert ők azt legalább a mezőgazdaságra fogják fordítani, nem pedig további spekulációs eszköznek tekintik.
Én ott voltam azon a mezőgazdasági bizottsági ülésen, ahol a '92-es átalakulási törvények kapcsán a jelen lévő agrárértelmiségiek azt mondták Zsíros úrnak: ha ti ilyen törvényt hoztok, akkor nem tudunk mást csinálni, mint azt tesszük, amivel eddig vádoltatok. És akkor azt mondta a kisgazda képviselő: íme, végre fölismertétek, mi a ti érdeketek.
Ezt csak azért mondom, mert megint pontosan az a veszély - esetleg ennél a törvénynél is inkább ezen kellene nekünk, kormánypárti képviselőknek gondolkodni -, nehogy megint azok legyenek a dominánsak a földtulajdon megszerzésében, akiknek nincs közük a mezőgazdasághoz. És akkor önök még tovább folytatják ezt a nagyon szerencsétlen régi nótát!
Nem beszélve arról - már ezt is számtalanszor megírták, megjelent -, hogy az agrárértelmiség, a mezőgazdasági szövetkezet vezető rétege 60 százalékban úgynevezett középparaszt és kulák származású volt. Ennél ostobább lépést a Kisgazdapárt '89-ben sem tehetett, úgy tűnik, hogy most is ezen az úton van. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Önök tehát a saját bázisukat is rombolják.
A falugazdászokat pedig ne bántsuk, mert a bátyám is az, és ők sem jobban spekulánsabbak, mint a szövetkezeti vezetők. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me