DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Gyimóthy képviselőtársam felszólalásából néhány gondolatra szeretnék reagálni. A beszédének elején elmondta azt, hogy a kárpótlás során milyen súlyos anomáliák fordultak elő. Azt hiszem, egyetértünk ebben a kérdésben: valóban nagyon sok visszaélés történt a kárpótlási licitek során. Úgy gondolom, hogy a szabaddemokratáknak igazuk volt akkor, amikor az 1992-es kárpótlási törvény vitája során kifejtették azon véleményüket, hogy ez a kárpótlási törvény nem tudja elérni azokat az eredményeket, amelyeket annak idején reméltek a kormánypártok, beleértve a Kisgazdapártot is. Egyetértünk azzal, hogy az a kárpótlási törvény, amit annak idején a Kisgazdapárt is megszavazott és támogatott, nagyon-nagyon sok visszaélésre adott lehetőséget.
Beszélt arról, hogy a szövetkezeti üzletrészek tulajdonképpen milyen nagyon sok ketyegő bombát jelentenek. Úgy gondolom, hogy amikor a földtörvény módosításáról beszélünk, akkor a szövetkezeti üzletrész kérdését felvetni teljesen indokolatlan dolog. Egyetértünk, egyetértek azzal, hogy igen, támogatni kell a családi gazdaságokat, az úgynevezett önfogyasztásra vagy magánfogyasztásra termelő kisgazdaságokat, kisegítő gazdaságokat. Pontosan ezért az SZDSZ-nek az az álláspontja, hogy azokat a piaci szereplőket, mezőgazdasági piaci szereplőket, akik piacra termelnek, pénzpiaci technikákkal kell támogatni, és azokat a szereplőket, akik elsősorban a vidék lakosságmegtartása szempontjából érdemesültek támogatásra, különböző szociális jellegű, akár munkaerő-piaci alapokat is bevonó támogatásokban kell részesíteni.
Egyetlen gondolat a Metásznak rövidített Mezőgazdasági Társas Gazdaságok Szövetségével kapcsolatban: ez a szövetség 1995 decemberében alakult, 19 tagja van, és az alakuló ülésen 11 ember jelent meg, 57,8 százalékos részvételi arány volt. Úgy gondolom, hogy szerencsétlen dolog az, amikor különböző nyilatkozatokat ilyen - általában senkit sem képviselő - egyesületek nevében próbálnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) érvrendszerbe állítani.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me