DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. A vitát hallgatva úgy tűnik, hogy ez már egyáltalán nem az előterjesztésről szól, és semmiféle összefüggést nem mutat a közgazdasági racionalitással, amely e törvény előterjesztését indokolta.
"A korlátlan tulajdonszerzés és a haszonbérlet az átmeneti időszakban a termőföld monopolizálását tenné lehetővé, torz birtokstruktúra alakulása várható. A javaslat ezért korlátozza mind a kettőt. Hangsúlyozom azonban, hogy a távlatban mindenképpen a korlátozás nélküli, a piacszabályozó mechanizmus által befolyásolt tulajdonszerzés elismerése a végső cél. A korlátozás alól szűk körben kivételek vannak. Ugyanilyen mértékű a belföldi jogi személyek tulajdonszerzési lehetősége is, azzal, hogy az erdőbirtokossági és legelőbirtokossági társulatok szerzése nem korlátozott."
Ez egy miniszteri expozé 1994 februárjából, és ezt a miniszteri expozét szó szerint mondhatta volna el Nagy Frigyes a mostani expozéjánál is.
A 6. § (1) bekezdése azt mondja: "Belföldi jogi személy és jogi személyiség nélküli más szervezet termőföld tulajdonjogát az erdőbirtokossági és a legeltetési társulat kivételével a belföldi magánszemélyre vonatkozó mértékig szerezheti meg." 14809-es számú törvényjavaslat, beterjesztő a Magyar Köztársaság kormánya, 1993. december 8-án, államtitkár: Medgyasszay László.
Ez világos és egyértelmű előterjesztés, annak a közgazdasági felismerésnek a szellemében, amely a korlátozott földforgalmat, illetve a kárpótlás során kialakult torz birtokszerkezetet lett volna hivatott orvosolni. Hogy aztán később ez miért nem következett be, az már egy érdekesebb dolog.
De engedtessék meg - bár tudom, hogy nem a Kisfaludy Társaság felolvasóestjén vagyunk -, hogy az MDF vezérszónokának néhány mondatát is elővegyem. Zsupos Lajos: "A korlátozásokhoz annyit feltétlen hozzá kell tenni, hogy csak rövid távon, az Európai Közösséghez való csatlakozás időpontjáig maradhatnak és maradnak is érvényben, hiszen utána törvényeinket is összhangba kell hozni a közösség törvényeivel. Tudjuk, ezek a korlátozások nemcsak előnnyel, hanem hátrányokkal is járnak. Például, hogy csak egyet említsek, csökkentik az ágazatba bejutott tőkét, ezen keresztül a korszerű technika alkalmazását is." Ez tény, valóban így igaz. "Az MDF a törvényben megfogalmazott korlátozásokat el tudja fogadni, mind időben, mind térben értelmezve azt, azzal, hogy a földhaszonbérlet minimális időtartamát rögzíteni kívánja."
Sajnos ez sem történt meg, jóllehet erre az előterjesztés annak idején módot adott. A mostani kénytelen ezt is orvosolni.
(18.10)
Tudnám folytatni a vezérszónoklatokat, akár a Fideszig bezárólag, akik egészen más véleményt képviseltek. Talán azt a tizenegy sort még érdemes felolvasni, amelyre hivatkoztak, hogy állítólag csak kiemelés. A Fidesz véleménye: "Az átmeneti korlátozásként elfogadhatónak tartjuk azt is, hogy külföldi magán- és jogi személyek ne szerezhessenek termőföldtulajdont. Kivéve ez alól azon országok magán- és jogi személyeit, akiknél kölcsönösségi alapon nemzetközi szerződések megengedik a magyar személyek és szervezetek tulajdonszerzését. Az Európai Közösséggel megkötött társulási szerződésben foglalt átmeneti idő eltelte után ilyen kölcsönösségi engedmények jönnek létre hazánk és az Európai Közösség között is. A fentieken túli korlátozásokkal nem értünk egyet, így a belföldi székhelyű, de külföldiek tulajdonában lévő vagy azok részvételével működő társaságok korlátozásával sem."
Ez volt tehát 1994 februárja, amikor is egy olyan földtörvény-előterjesztésről tárgyaltunk, amely teljes mértékig konform a most előterjesztettel, sőt a mostani szigorúbb, mert a jelenlegi előterjesztés csak egy szűk körben engedi meg a belföldi jogi személyek földtulajdonszerzését, megköveteli a legalább ötéves mezőgazdasági tevékenységet, előírja a fölső korlátot, engedélyhez köti mind az önkormányzatok, mind pedig a helyi agrárkamara szervezeteinek az ilyen jellegű földszerzést, és ne felejtsük el: még azt is szigorúan előírja, hogy csak azon a területen szerezhetnek földet, ahol a mezőgazdasági tevékenységet ténylegesen folytatják.
Annak örülnék, ha ebben az országban valóban az a virágzó gazdaság alakulna ki, ami csökkentené a parlagterületeket - mert ez most közel 20 százalék, és szomorú látvány, hogy parlagon, gazdátlanul lévő területek vannak, amelyet még haszonbérbe sem adnak oda -, csökkentené azt a vegetációt, mert az termelésnek nem nevezhető, ahol a pipacstengerből 2-2,5 tonnás hektáronkénti búzatermést tudnak előállítani, mert szegénységükből rákényszerülten kénytelenek gazdálkodni, és segíteni azt a 260 ezer embert is, aki még mindig társas vállalkozásban tevékenykedik. És ne felejtsük el, hogy ezek a társas vállalkozások - akár tetszik, akár nem - a magyar mezőgazdasági termelés 60 százalékát adják, az exportterméket minőség szerint meg több mint 80 százalékban állítják elő.
Ezek az érvek, ezek a közgazdasági tények. Ez egy olyan környezet, amelyhez vagy alkalmazkodunk, vagy nem. És amikor önök - tudom, hogy választások előtt ez sokkal könnyebb és talán átmenetileg hasznos is - választási propagandaként fogják föl ezt az előterjesztést, én azonban mégis arra intenék mindenkit, hogy próbáljuk meg ezt szakmai alapon úgy megvitatni és az érveinket úgy ütköztetni, hogy ebből azok, akiknek a bőrére megy a játék, valamit értsenek is, és körülbelül azok a feltételek, amelyeket jó lenne, ha ez az ország már teljesíteni tudott volna, 1998-tól rendelkezésére állnának mindazoknak, akik a vidéken mezőgazdasági tevékenységet folytatnak akár egyéni, akár társas vállalkozási formációban.
A támogatási jogszabályokat meg - Gyimóthy képviselő úrra gondolok -, ha kíváncsi rá, szívesen rendelkezésére bocsátom, ami a földvásárlási támogatást mint külön jogszabályi rendelkezést tartalmazza.
Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me