DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Nem véletlenül mondtam az előbb, hogy Gyimóthy úr esetleg gyakrabban látogasson be hozzám, mert akkor az adatokat is rendelkezésére tudom bocsátani.
(18.20)
A kárpótlási földalapok alapján kiosztott földek több mint 90 százaléka bejegyzésre került. Nemcsak hogy birtokba, bejegyzésre került! (Gyimóthy Géza: Részaránytulajdon!) Mindössze ott vannak bejegyzési elmaradások, ahol a bíróság előtt az ügyek nem tudnak a földalapok vonatkozásában dűlőre jutni.
A részaránytulajdonnak több mint 70 százaléka van bejegyezve azokon a területeken, amiket nem érint bírósági eljárás. De a parlagföld sajnos nem ez a kategória! A parlagföld az a kategória, amely fölött a szövetkezetnek, a korábbi használónak a rendelkezési joga megszűnt, és az új tulajdonos - függetlenül attól, hogy be van-e jegyezve vagy nincs, de már ki van mérve a számára - nem kívánja művelni, nem kívánja használni, sőt, nem kívánja haszonbérbe adni sem. Ez sajnos a parlagterületeknek több mint 80 százaléka.
Tudjuk, kik a tulajdonosok, ismerjük a tulajdonosokat; ősztől számíthatnak arra, hogy a földvédelmi bírsággal keményen meg lesznek róva, illetve hogyha itt egy olyan előterjesztés lesz, amely az ilyen jellegű területek - huzamosan szándékolt - karbantartási kötelezettségének elmulasztására irányulna, akkor a kormány örömmel fog minden olyan javaslatot támogatni, amely a kényszerárverésen történő értékesítését jelentheti az ilyen földeknek.
Egyet ne felejtsünk már el: azért a földet is védje már valaki ebben az országban, ne mindig a tulajdonosról beszéljünk! Beszéljünk már arról is, hogy ez az érték így elpusztulhat!
Azért keressünk már neki megfelelő gazdát! Kedves Barátaim! Gondolkozzunk már ezen is!
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me