DR. NACSA JÁNOS

Full text search

DR. NACSA JÁNOS
DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A versenyképes birtokméretről szeretném azt mondani, hogy ez - azt hiszem - tévedés. Versenyképes üzem van, a termelés üzemben folyik. Grassalkovich Antalnak a birtoka Hatvantól Bajáig húzódott, üzemben történt a termelés, körülbelül 300-400 kataszteri holdas üzemekben.
(19.10)
Miért fontos a verseny szempontjából, a termelés biztonsága szempontjából az üzemet megjeleníteni? Én erőgéppark műszaki tervezést tanítok az egyetemen, és pontosan tudom, hogy Magyarországon mennyi erőgéppel lehet a termesztést biztosítani. Nagyon jól tudom, hogy ahol nyugat-európai példákat hoznak, ott öt hektárra jut egy traktor, milyen eszközlekötéssel történik a termelés, és milyen eszközlekötéssel lehet megvalósítani ott, ahol 120 hektárra van egy traktor, mint Magyarországon.
Úgy gondolom, hogy ha nem a termelésből, hanem a birtokból, a föld tulajdonlásából indulunk ki, egészen más következtetésre jutunk abban az esetben, ha a termelés biztonságát is bekalkuláljuk. Gondoljanak bele, 20 millió forintos kombájn működtetését 3-5-10 hektáros gazdaságok hogyan képesek biztosítani! Természetesen 3 hektár nagyüzem abban az esetben, ha fólia, oda természetesen nem kell kombájn; de 3 hektár kisüzem, amennyiben olyan jellegű termelési technológiai szerkezetről beszélünk.
Versenyszerű mezőgazdaságról beszélünk, amely versenyképes mezőgazdaság, ahol nagyüzemi módszerekkel történik a gazdálkodás. Ez esetben igen, biztosítani kell a gépesítést hozzá. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me