DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Gyimóthy képviselőtársam hozzászólása két elemére szeretnék reagálni. Nevezetesen pedig azért, mert a politika egy olyan általános szintjére lépett fel, amelyet nem lehet szó nélkül hagyni.
Ezek közül is az első és legfontosabb, azt hiszem, az, amikor nemes egyszerűséggel az 1989-90-es úgynevezett rendszerváltást - vagy mások által rendszerváltozásnak nevezett tényt - kidobta az ablakon, és azt mondta, hogy az nem volt más, mint kormányváltás.
Szeretném emlékeztetni arra, hogy a rendszerváltás mint olyan, egy olyan visszavonhatatlan fogalom, amely akkor azt jelentette, hogy egy egypárti, monolitikus berendezkedésű állam - amely csak karikatúraként ismerte a parlamentarizmust -, ez az állam többségi akarattal átvezette a parlamenti demokrácia és a többpártrendszer politikai rendszerébe.
(17.40)
A gazdasági rendszerváltás ennél mindig sokkal hosszabb folyamat, és ennek egy nagyon jelentős állomása az, ami a mezőgazdaság területén zajlik. Erről az itt illetékes szakemberek elég sok mindent elmondtak már.
A másik ilyen nagyon fontos elem - szeretném kérni, hogy ezzel nagyon óvatosan bánjék - a társadalom egészével való példálózás. Nevezetesen pedig azt állította, hogy itt a mostani parlamenti többség, a kormánykoalíció szembemegy a társadalom egészével. Azt hiszem, hogy ez az úgynevezett "enyhe túlzás" kategóriába tartozik, nevezetesen azért, mert nagyon komoly érdekek szabdalják szét ezt a mai magyar társadalmat. S hogy itt most 72 százalék van, az nem véletlen! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Azt szeretném mondani, hogy érdek és retorika önnél nagyon szétválik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és egyértelműen azoknak az érdekeit próbálja álcázni... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me