FODOR SÁNDOR

Full text search

FODOR SÁNDOR
FODOR SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőház! Farkas Gabriella képviselő asszony fejtegette a szövetkezeti földtulajdon és a tagi földtulajdon kérdéskörét, amit valóban a '67. évi törvény intézményesített, de egy lehelletnyi csúsztatás belecsúszott az egész megfogalmazásba, ugyanis a megváltás intézményét szintén ez a törvény hozta, de kizárólag azokra vonatkozott, akik öröklés folytán a szövetkezeti tag papától, nagypapától örökölték, és nem lettek, nem váltak a szövetkezet tagjaivá. A szövetkezeti törvény lehetőséget adott számukra, hogy taggá váljanak. Ha ezt nem tették, akkor valóban - a mai fogalmakkal élve - nevetséges áron megváltották tőlük a földet. (Dr. Kis Zoltán: Nem is volt olyan nevetséges!) Ugyanakkor maradjunk abban... (Dr. Orosz István: A mostani ötszáz forintnál többet ért!) Így igaz!
Viszont a kárpótlási törvény lehetővé tette ezen megváltott földek kárpótlási jegyre való jogosultságát, amely ezer forint névértéken szerepelt, és a licitek során a világban egyedülállóan létrehozta az akkori parlament az úgynevezett negatív licit intézményét: az ezer forintból lett ötszáz forint. És az a meghurcolt és földjétől megszabadított állampolgár pontosan a papától, a nagyapától örökölt területnek a kétszeresét tudta megvásárolni a kárpótlási árverések során.
Ha az igazságról beszélünk, akkor lássunk tisztán, és aki esetleg nem figyelt oda, az is értse, hogy miről beszélt a képviselő asszony. (Dr. Kovács Kálmán: Mégse volt olyan rossz az a kárpótlás!)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me