GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Valóban, egy ellenzéki felszólalásra akár nyolc-tíz kormánypárti képviselő is elmondhatja véleményét. Ez a két perc sajnos nagyon kevés lesz mindenkire reagálni, de benne vagyok a vitában - '87 óta már megszoktam, hogy általában kisebbségben van az ember -, úgyhogy ennek örömmel teszek eleget.
Kárpótlás - reprivatizáció. Tisztelt kormánypárti Képviselők! Önök, akkor - az a 33 tagú MSZP-frakció - például miért nem segítették a Kisgazdapártot? Önök, akik most ennyire tudják, hogy milyen jó lett volna, igazságosabb lett volna a reprivatizáció, miért nem segítették a Független Kisgazdapártot akkor, amikor nekünk (Zaj az MSZP padsoraiban.) ki kellett lépni a koalícióból, éppen azért, mert tudtuk, hogy a '91. évi XXV. törvény hat éve már bizonyíték arra, hogy micsoda gazdasági tönkremenést okozott!
S kérem, amikor önök most Gergátz Elemért vagy bármely volt kisgazda minisztert emlegetik - kérem, nem a Kisgazdapárt irányította! Vidéken megmaradt a régi, egypártrendszeri nómenklatúra, a minisztériumban pedig akkor a vezető erők az akkori MDF-es államtitkárok voltak, ők irányítottak, ezt nagyon jól tudják önök, és a licitálásos, árveréses módszer az ő dolguk volt. Ezért léptünk ki '91 végén, ezért hívtuk vissza a minisztereinket! És a Kisgazdapárt akkor, ha önök támogatják, sokkal jobban meg tudta volna oldani a dolgot.
Kérem, az viszont hazug beállítás, tisztelt képviselőtársak, hogy a mezőgazdaság így lecsökkent. Logikus, hogy egy rendszerváltozásnál - és ezt tapasztaltuk a világ volt szocialista országaiban -, amit önök annyira védtek, az egypártrendszert, amikor a forradalmárokról van szó '56-ban, halljuk itt, hogy ki melyik oldalon állt, hát kérem, nagyon sokan önök, úgy látszik, a rossz oldalon álltak, és mégis most a legnagyobb Nyugat-imádattal viselkednek ebben a dologban! De kérem, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem óhatatlanul nyilván az egész ország gazdasági életében megtörtént az a válság, és abból ki kell lábalni. De befejezésül: nem mindegy, hogy milyen irányban!
Mi azt mondjuk, a földtörvény-módosítás is azért rossz, mert a jogi személyeket akarja támogatni, nem pedig az életképes családi magángazdaságokat akarja támogatni.
Vegyék észre önök, hogy nem lehet a történelem kerekét visszaforgatni, még egyszer elmondom, és csak az életképes családi magángazdaságoké a jövő!
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me