GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Solymosi képviselőtársunk szövetkezeti vezetőként mondja, hogy az ellenzék és én szapulom a szövetkezetvezetőket. A következőt mondom: szerintem a becsületes szövetkezeti vezetőknek sem érdeke a mostani kormány által beterjesztett törvényjavaslat.
Elmondom. Hosszú évekig nem lesz anyagi esélyegyenlőség a külfölddel szemben, és épp a szövetkezeti vezetőket fogja megfosztani attól a lehetőségtől, hogy a szövetkezetek átalakuljanak szolgáltató szövetkezetekké úgy, mint ahogyan Nyugat-Európában is szokás.
A másik: a helyben lakók. Kristóf képviselőtársam, ha ezt elemezzük, azért vegyük már észre, hogy tőkével általában a szövetkezetvezetők rendelkeztek (Közbeszólás: Nem igaz!), nem pedig az egyszerű csibegondozó vagy mondjuk, a traktoros!
Amikor itt a kárpótlás volt, ne felejtsék el, egy társadalmi igazságosságnak mindenhol érvényesülni kellett. Érdekes módon a volt szocialista országokban nagyon sok helyen létrejött legalábbis a részleges reprivatizáció. Magyarországon sajnos az egyik legrosszabb módon történt, elismerjük, a kárpótlás, a licitálásos. De tisztelt kormánypárti képviselők, miért nem segítettek akkor abban? Egyedül a Független Kisgazdapárt volt, amely végig kitartott a reprivatizáció mellett, és ma már, érdekes módon a társadalom többsége elismeri, sokkal jobb lett volna a reprivatizáció. Miért nem segítettek ebben bennünket, hogy ez megvalósuljon?
Visszautasítjuk azt, hogy mi a szövetkezeti vezetőkkel, csak azért, mert politikailag nem tudunk együtt dolgozni, ellenségesek lennénk. Közgazdasági érvekkel is bizonyítjuk, hogy nem jó a gyakorlatban még a szövetkezeteknek se a mostani földtörvény-módosítás!
Még egyet, tisztelt képviselőtársak! Nyugat-Európában is a legtöbb országban legalább a földterület felén bérleti jogon történik a földművelés. Kérem, higgyék el, Magyarországon sem kell megijedni attól a kezdeti időszakban, ha ez egyelőre bérleti viszony szerint történik! A szövetkezetek nem azért nem tudnak nyereségesen termelni, mert nincs saját nevükön földtulajdon.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me