GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Kristóf Képviselő Úr! Pont azért, mert vidéken élek, és ismerem a szegény önkormányzatok kiszolgáltatottságát, felelősségem tudatában jelentem ki, hogy igenis sokszor rászorulnak arra az önkormányzatok - hogy akár, mondjuk, az iparűzési adó vagy bármi alapján minél több bevétel befolyjon -, hogy megadják azt az engedélyt, ami a nemzet számára tragédia, de mondjuk, egy adott önkormányzatnak a túlélésére, ők úgy érzik, esetleg alkalmas lehet.
Ezt visszautasítom azért, mert mi nem vádoljuk sem a szövetkezetek vezetőit, sem az önkormányzatok vezetőit, de sajnos a magyar realitásból indulunk ki, amikor több százezer hektár már zsebszerződés révén a kiszolgáltatott emberek... Igen, kétoldalú a vásár! Elismerem államtitkár úr, hogy miért adják el, de ezért kellene a kormányzatnak közvetlenül a mezőgazdaság szerves fejlődését szolgáló támogatást adnia, ne pedig a maffiózók... Lásd a gabonakereskedelmet, mondjuk, 1995-ben az 1200 forintos tonnánkénti exporttámogatást, amikor az exportot támogatták, és nem pedig a termelőnek adták. Sorolhatnám azokat az okokat, ami miatt valóban három-négynapos mezőgazdasági vitanap lenne szükséges.
Tehát én utasítom vissza azt, hogy gyakorlatilag nincsenek kiszolgáltatva az önkormányzatok. Ki vannak szolgáltatva!
A másik dolog: Nacsa képviselőtársam beszélt a versenyképes üzemméretről. Tisztelt Képviselőtársam! Azt mondom, érdemes lenne a statisztikákat megnézni. Nyugat-Európában az átlagos családi birtoknagyság 18,6 hektár. Ha Magyarországon - amit említettek - az 1,4 millió kistulajdonosból levennénk azt a körülbelül 1,2 millió tulajdonost, aki egy hektár alatti üzembirtokkal rendelkezik, akkor már a csírája meglenne annak az üzemképes birtoknak, és nálunk az átlagos családi gazdaság 22 hektár. Ha így nézzük, több tízezer ember van, aki lehetőséget kapna arra, hogy akár nyugat-európai méretben - ha később megkapná a támogatási formát - dolgozzon.
Nem kell elítélni, így is nagyon sok családi magángazdaság kezd megerősödni, de épp azt szeretném, tisztelt kormányzat, hogy ha ezeket segítenék, erre mennének a törvénykezési megoldások, nem pedig ilyen... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me