SIMON JÓZSEF

Full text search

SIMON JÓZSEF
SIMON JÓZSEF (MSZP): Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Farkas Gabriella! Most már igyekszem szó szerint idézni, amit mondott. Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy azzal válaszolhat, hogy nem így értette, vagy nem ezt mondta. Kié lesz a föld? Vagyonfelélő szövetkezeteké? Néhány éves túlélés érdekében? Itt szeretném elmondani azt, hogy ez tipikusan az az eset, mint amikor valakiről lehúzzák a gúnyát, levetkőztetik meztelenre, kiállítják az utcasarokra, és utána beperlik közszeméremsértésért.
Ezek a szövetkezetek, amelyeket ön vagyonfelélő szövetkezeteknek nevez, nem véletlenül kerültek abba a helyzetbe, hogy a termelés alapja elsősorban a termőföld; kikerült alóluk, eszközeik egy részét elvonták, tagjaik egy része magángazdálkodó lett vagy... - de nem akarom ezt tovább mondani.
A lényeg az, hogy itt maradt még egy hajdani gazdasági infrastruktúrának, egy szövetkezeti infrastruktúrának a maradéka. Ezt racionalizálni kell; két módon lehet. Az egyik az önök javaslata volt: hordjuk szét az utolsó szögig, legyenek magángazdák tulajdonában, nevesítsük, és utána akinek még mindig nosztalgiája van a szövetkezés iránt, az hordja össze ezt az infrastruktúrát, újra rakják össze a szövetkezetet - és nosza, tessék, demokráciában ezt is szabad!
Van ennek egy racionálisabb módja is, amikor azt mondjuk, hogy ha a földtörvény többek között lehetővé teszi, hogy visszavásárolják a működéshez feltétlenül szükséges föld egy bizonyos hányadát, ez az infrastruktúra azonnal felértékelődik. Elhangzott egy másik reagálásban itt, a Ház színe előtt, hogy már a szarvasmarhatartó-telepek is üresek.
Kérem szépen, egy szarvasmarhatartó-telep, ha abban szarvasmarha nincsen, annyit ér, ahány tégla van benne. Ha abba újra vissza lehet hajtani a marhákat, ha újra gyepterület tartozik, takarmány-termőterület tartozik hozzá, akkor az egy működőképes gazdaság. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me