KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A kormány - az alkotmány rendelkezéseivel összhangban - két olyan kérdéskörről tartja szükségesnek népszavazás kezdeményezését, amely alapvetően meghatározza Magyarország sorsát, jövőjét. Az egyik a termőföld tulajdonlása, a másik az ország csatlakozása a NATO-hoz.
A termőföld tulajdonjogának megszerzését a kormány oly módon tartja szükségesnek szabályozni, hogy az tegye lehetővé a mezőgazdaság fejlődését, az ehhez nélkülözhetetlen tőkebefektetéseket, s ösztönözze a reális földárak fokozatos kialakulását; ne nyisson utat a külföldi magánszemélyek és gazdasági társaságok földtulajdonszerzése előtt, de ne is csukja be Magyarország előtt az Európai Unió kapuját. A kormány által javasolt két kérdésre adott igen válasz ezt jelentené.
Nem hiszem, hogy a termőföld tulajdonjogának kérdésében az ellenzéki pártok parlamenti frakciói meggyőzhetőek lennének. Az elmúlt hetekben tett megnyilatkozásaikból nyilvánvaló, hogy a kérdést már a választási kampány részeként kezelik. Szeretném viszont remélni, hogy Magyarország NATO-csatlakozásának kérdésében még mindig megőrizhető a konszenzus, hogy ez a történelmi fontosságú kérdés kivonható a pártpolitikai csatározásokból.
Felkérem ezért a parlamenti pártokat, hogy eddigi álláspontjukhoz és ígéretükhöz híven vegyenek részt aktívan a NATO-csatlakozás ügyét eldöntő népszavazás előkészítésében. Tagjaikat, szimpatizánsaikat hívják fel a részvételre és arra, hogy szavazatukkal a csatlakozás mellett foglaljanak állást. A népszavazásig rendelkezésünkre álló két hónap alatt mutassanak rá, hogy a NATO-hoz történő csatlakozás az első és elengedhetetlen lépés Magyarország teljes körű euro-atlanti integrációjához, ahhoz, hogy hazánk a fejlett demokráciák közösségének teljes jogú tagja legyen. Hívják fel ők is a választópolgárok figyelmét arra, hogy a NATO-hoz történő csatlakozás Magyarország biztonsága garantálásának nemcsak messze a leghatékonyabb, de a legkevésbé költséges módja.
Mutassák be, hogy a semlegességnek a mai nemzetközi körülmények között nincs realitása, az idő azt egyszer s mindenkorra túlhaladta. Húzzák alá, hogy a NATO-ba szóló meghívással Magyarország példátlan történelmi esélyt kapott, amelynek elmulasztása megbocsáthatatlan bűn lenne a nemzettel, a következő generációkkal szemben.
Szeptember 9-én már felhívtam a tisztelt Ház, az ellenzéki frakciók figyelmét a népszavazás időpontjának fontosságára. Aláhúztam, hogy a NATO bővítésének, az első három ország csatlakozásának van egy menetrendje, amelytől a NATO nem kíván eltérni. Október végére le akarják zárni a csatlakozási tárgyalásokat, s november második felére várják a magyar kormány nevében a külügyminiszter szándéknyilatkozatát. Ezt csak a népszavazást követően lehet megírni és elküldeni.
Ezért szerettük volna kivételes eljárásban tárgyalni a népszavazás ügyét, amit az ellenzéki frakciók elutasítottak, és ezért van szükség a népszavazási javaslat legalább sürgős eljárásban történő tárgyalására, amelyet a kormánytöbbség szavazatai végül is biztosítottak.
Megértem, tisztelt Ház, hogy a NATO-csatlakozás ügyét egyébként támogató ellenzéki pártok jobban szeretnék, ha a NATO nem a jelenlegi kormánnyal, hanem a választásokat követően, az azon remélt győzelmük után, általuk alakított kormánnyal folytatná és zárná le a csatlakozási tárgyalásokat - ha a csatlakozási jegyzőkönyvet kisgazdapárti, fiataldemokrata, magyardemokrata vagy kereszténydemokrata külügyminiszter írhatná alá.
Iskolai, egyetemi vizsgáknál van lehetőség - a sikertelen kísérlet után - néhány hónap múlva ismételni. A NATO erre nem ad alkalmat. Ha most elmulasztjuk az esélyt, hosszú éveket kell várnunk, amíg újból megszólítanak, s a NATO-csatlakozás késedelme az Európai Unióhoz történő csatlakozást is visszavetheti.
Kérem ezért, hogy amikor ellenzéki képviselőtársaim a választási győzelmet mindennél fontosabbnak tartják, amikor ennek próbálják alárendelni nem az euro-atlanti csatlakozás ügyét, csak annak időrendjét, ezt a szempontot ne hagyják figyelmen kívül!
Kérem ezért a tisztelt Házat, a koalíciós pártok képviselőit és minden ellenzéki képviselőt, akinek valóban fontos, pártpolitikai érdekeknél is fontosabb Magyarország euro-atlanti integrációja, hogy támogassa a kormány előterjesztését.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me