POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Hölgyek és Urak! A Fidesz-frakció szükségét érezte, hogy napirend előtt a polgári demokrácia méltóságáról ejtsen szót. Ugyanis az elmúlt hetekben igen éles vita bontakozott ki a népszavazás kérdéséről, a NATO és a földtulajdon ügyéről. Az előttünk lévő kérdések súlyához képest méltatlan vádaskodás, sok esetben hisztériakeltés folyik - józan párbeszéd, érdemi vita helyett. Közel állunk ahhoz, hogy a parlament maradék tekintélyét is felélje a következő hetekben és hónapokban.
Az első kérdéssel, a NATO-val kapcsolatban nem azzal kell foglalkoznunk ma már, hogy mi értelme volt heteken át pocskondiázni azt a pártot, amelyik megfontolásra javasolta az ügydöntő népszavazás gondolatát, hiszen ma már mindenki egyetért ezzel, hanem azzal kell foglalkoznunk, hogy meggyőző érvekkel segítsük a polgárokat az ország jövőjét meghatározó, felelős, ügydöntő döntésük meghozatalában. Energiáinkat erre szeretnénk fordítani, használni és nem az újabb és újabb minősítések, időhúzó taktikázások visszaverésére.
A NATO ellen kevés ember agitálhat nagyobb sikerrel, mint az a frakcióvezető, aki a NATO igenlését és tagadását kormánypárt és ellenzék ellentéteként próbálja felhozni ebben a Házban. Mert az a frakcióvezető, aki ezt a felelőtlenséget ebben a Házban elköveti, nem méri fel az országunk jövője szempontjából meghatározó kérdést. (Taps a jobb oldalon.) Olyan kicsiny, parlamenten kívüli, szélsőséges pártoknak ad így csak fogódzót és eszközt, amelyek ebben a kérdésben amúgy labdába sem rúghatnának. Kérem, fontolja meg ki-ki, hogy milyen eljárást folytat majd a közeljövőben! (Demeter Ervin: Fel sem mer nézni!)
A második kérdésben, a földtulajdon kérdésében éles határvonal húzódik a kormány és az ellenzéki pártok, a szakmai szervezetek között. Nézzük, mi is történt! A kormány a tavasz során végig tagadta a törvénymódosítás ötletét, majd beismerte, hogy új szabályozást kíván beterjeszteni még az integrációs tárgyalásokat megelőzően. Júliusban benyújtotta a földtörvény módosítását, ám tagadta, hogy ez hatással lenne a külföldiek földtulajdonszerzésére. Ezek után az ellenzéki pártok és szakmai érdekvédelmi szervezetek aláírásgyűjtést kezdtek azért, hogy a kérdésben népszavazás döntsön. Heteken át hallhattuk, olvashattuk, hogy a népszavazás gondolata ez ügyben a NATO és az Európai Unió ellen megfogalmazódó gondolat. Majd a kormány beismerte ennek az érvelésnek a tarthatatlan voltát, hiszen magáévá tette a népszavazás gondolatát. Azonban olyan kérdéspárt fogalmazott meg, amely szabadon hagyja az utat a külföldi tulajdonban lévő hazai jogi személyek földbirtokszerzése előtt. Nem a tisztánlátást és az egyértelmű döntést szolgálja az általuk megfogalmazott kérdés... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.), hanem a valóság ellen...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me