DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, megint nem a lényegről beszélünk. Nem az a lényeg, hogyan jutott a kormány egyik vagy másik képviselőjének tudomására ez a röplap. Egyébként, ha ez a kérdés tárgya, akkor minden különösebb titokzatoskodás nélkül elárulhatom, hogy felháborodott állampolgárok elhozták, sőt később az MSZP helyi vezetőinek ablakaiba bedobálták ezt a röplapot, hogy lássák, számtalan példányban készült, nem egy példányban, és becsületszavamra, nem én sokszorosítottam őket. Szeretném megjegyezni, álmomban nem jutna eszembe, hogy ilyesmit sokszorosítsak.
A magam részéről azt gondolom, a múltkori felszólalásom nem is azt a bizonyos - ezt a rendezvényt szervező - pártot érte, amelynek képviselő úr a képviselőjének vallja magát, holott tudomásom szerint a Magyar Igazság és Élet Pártjának nincs képviselője a magyar parlamentben, nem kapta meg 1994-ben azt a mennyiségű szavazatot, ami erre jogosítaná, és az összes közvélemény-kutatási eredmény azt mutatja, hogy 1998-ban sem álmodozhat arról, hogy akárcsak a közelébe is jutna ennek.
Felszólalásom lényege az volt, hogy a miniszterelnök urat Nagykanizsa polgáraitól való bocsánatkérésre olyan, egyébként a parlamentben képviselt pártok képviselői szólították fel, amely pártok közös jelölt indítása erejéig együttműködtek egy olyan párttal, amely ilyen röplapokat osztogat a rendezvényein; egy olyan párttal, amelynek franciaországi testvérpártja kiközösítés tárgya a demokratikus Franciaországban, amellyel mérsékelt, magukat konzervatívnak nevező, meghatározó pártok Franciaországban akkor sem hajlandók együttműködni, ha a nemzetgyűlési választások a tét. A legutóbbi nemzetgyűlési választáson a konzervatív pártok megnyerhették volna a választást, ha hajlandóak Le Pen úr pártjával együttműködni. Ehelyett inkább az együttműködés megtagadását választották, elérve ezzel azt, hogy a Szocialista Párt nyerte Franciaországban a választást.
(22.00)
Én azt gondolom, hogy Magyarország számára, a magyar mérsékelt jobboldali konzervatív pártok számára példa kellene hogy legyen az - azt gondoltam, és azért mondtam, amit mondtam -, hogy abban a Nyugat-Európában, ahová euro-atlanti integrációnk során törekszünk, az ilyen pártoknak kiközösítés az osztályrészük. Ha a választók akarata folytán be is juthatnak a parlamentbe, demokratikus párt velük egy gyékényen nem hajlandó árulni.
Az én felszólalásom nem Kapronczi úrnak, nem a Magyar Igazság és Élet Pártjának szól; az én felszólalásom a magyar parlamentben képviselt mérsékelt jobboldali pártoknak szól, amelyek megítélésem szerint súlyos és a magyar demokrácia számára fenyegető hibát követtek el akkor, amikor hajlandóak voltak közös jelöltet állítani a Magyar Igazság és Élet Pártjával.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me