KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten napirend után felszólaltam Horn Gyula miniszterelnökünknek a nagykanizsai kortesútja utáni, a közszolgálati televízióban elhangzott rágalmai miatt. A kormány részéről dr. Szabó Zoltán reflektált felszólalásomra. Úgy véltem, hogy a kormány nevében megszólaló államtitkár úr, aki ráadásul a művelődés területén dolgozik, talán hallott az iróniáról, de úgy látszik, tévedtem.
Hogy teljesen érthetővé tegyem, az államtitkár úr által képviselt párt jogelődjének volt szép a Rákosi-rendszer - és nem nekem és családomnak, akit kifosztottak. Mindenesetre megtisztelő, hogy a kormány hivatalos álláspontjába személyemet belefoglalta felszólalásába.
Az említett röplapról az államtitkár úr az alábbiakat mondta: "az említett rendezvényen bizony osztogatták ezt a röplapot". Kérdésem: honnan tudta az államtitkár úr, hogy azt a röplapot ott osztogatták, van-e bizonyítéka? Kik állították ezt? Talán van új III/III-as ügyosztályunk is, vagy csak úgy mondták? Ha hivatalos személy volt, aki kapta, miért nem intézkedett a helyszínen, ha a röpcédula sértette az alkotmányt?
Újból az államtitkár urat kérdezem: lehetséges, hogy a szervezők nem tudtak erről a röplapról? Szerintem tudtak róla azok, akik a rendezvényt szervezték, de nem az ellenzék oldalán kell keresni őket. Az viszont lehetséges, hogy csak az az egy példány készült, amelyet itt, a parlamentben mutatott be az államtitkár úr. Véleményem szerint itt egy előre kitervelt provokáció történt, amely történelmi példákból sem ismeretlen, és ennek erkölcsi kára felmérhetetlen.
Mint ellenzéki képviselő határozottan állítom, hogy az ellenzék nem ért egyet semmiféle fajüldöző röplapokkal, ezért e feltételezést teljes mértékben vissza kell utasítsam. De mint az államtitkár úr válaszából ismert, volt azon egy pufajkás úr is, akinek talán el kellene tudni viselni ennyi iróniát, sok más politikushoz hasonlóan.
Egyébként úgy vélem, Nagykanizsa állampolgárai túlélik, ha miniszterelnök úr úgy érzi, hogy nem kell elnézést kérni tőlük, hiszen ők jövőre nem ennyien, hanem sokkal többen fognak elmenni szavazni. Elgondolkodtató viszont, hogy az első szabadon választott parlament által választott kormány vezetőjét önök, az akkori ellenzék arroganciával vádolta. Erről a vádról a bagoly és a veréb meséje juthat eszébe az állampolgároknak, kiegészítve azzal, hogy az idő múltával a szerepek felcserélődnek. Ez a meggondolás tette indokolttá kérésemet a miniszterelnök úr felé.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me