DR. BIHARI MIHÁLY

Full text search

DR. BIHARI MIHÁLY
DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Elnök Úr! Engedje meg, hogy köszöntsem, miután először van alkalmam találkozni önnel elnöki tisztségében - tudom, hogy nem most elnököl először. Megdöbbentő! - mármint a reagálás. Én egy tisztességes jogi okfejtést fejtettem ki minden indulat nélkül. Egyszerűen semmiféle minősítő jelzőt nem használtam sem az aláírásgyűjtőkkel szemben, sem az aláírókkal szemben, sem senkivel szemben.
Ezzel szemben velem kapcsolatban Demeter Ervin a tisztességtelen kifejezést használta. A jog nem tisztességtelen, a jogban van hézag. Igen, van hézag, és a magyar parlamentnek meg kell tanulnia azt, hogy például a most tárgyalás alatt lévő népszavazási törvényben is a konkuráló kezdeményezések dolgát valahogyan el kell rendezni. Erre oda kell figyelni! Az elrendeléskor meglévő konkurenciát elrendezi a jogszabály, de azt, amikor különböző személyek - köztársasági elnök, kormány, képviselők meghatározott köre vagy pedig az aláírók - kezdeményezik ugyanarra a tárgykörre vonatkozóan, ez nincsen jogilag szabályozva. De az eljárás menete jogilag igenis egybevethető! Én semmi mást nem kértem, mint ezt.
Egyébként azt gondolom, hogy Salamon képviselőtársam rossz jogi kifejezéseket használt. Itt nem a konstituálásról van szó, hanem hitelesítésről van szó. Amíg a hitelesítés meg nem történt, addig nincsen jogi kötőereje, még tárgyalási kötőereje, eljárási kötőereje sem. Ez egyszerűen csak a törvény ismeretén múlik. Nem vonom kétségbe Salamon képviselőtársamnak sem a tisztességét, sem a jogi tudását, egyszerűen el kell olvasni a jogszabályt.
Az összes többi, hogy a két kérdés mögött mi van és hogy indult és a többi, ebbe én nem bocsátkoztam bele, csak a hatályos törvény rendelkezéseire utaltam, és ezek még a joghézag ellenére is bizonyos alapvető kérdésekben eligazítást adnak. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me