DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Urak! Kezdeném Bihari Mihály képviselő úr felszólalásával. Valóban nem beszélhetünk szoros értelemben vett jogi ütközésről. Hiszen a kormány kezdeményezése jogszabályon alapul, és a 200 ezer aláírás még nem hitelesített.
Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon tisztelem egyébként a jogi érvelését, de most! Egy falusi ügyvéd egy bíróságon elmondhatja azt, amit a képviselő úr elmondott. Nekünk, akik választott képviselők vagyunk, tudnunk kell, hogy a jog nem az erkölcs minimuma. Az Országgyűlés nem az a fórum, ahol nem lehet politikai és egyéb, az erkölcs kategóriájába tartozó dolgokat mérlegelni, hanem jogszerűvé akarjuk tenni azt az eljárást, amikor a saját kormányunk és a saját Országgyűlésünk leleményességével a nép akaratát akarja kijátszani. (Dr. Balsai István: Szégyen! - Taps az ellenzéki padsorokban.)
Ehhez nem nyújthatunk segédkezet, és nagyon rosszul csengő kifogás az, hogy erre ma még a jogszabályok lehetőséget adnak. (Dr. Balsai István: Szégyen, gyalázat!)
A másik észrevétellel - amit Orosz képviselő úr elmondott - kapcsolatban szeretném elmondani: valóban, a népszavazást megítélésem szerint is meg kell tartani.
(20.10)
Amennyiben az ellenzék kérdése kerül népszavazásra, két válasz adódhat erre: igen és nem. Mind a két válasz esetén maradhat a jelenleg hatályos törvényes állapot, tehát nem kell megváltoztatni a törvényt. Ennek megfelelően az egyezősége... - amit az Alkotmánybíróság már korábban megállapított, hogy az alkotmánynak való megfelelősége és a nemzetközi szerződésbe ütközése nem mondható ki a jelenlegi állapotnak, és nem kockáztatunk ezzel a megoldással, ha úgy marad a jogi szabályozás, ahogy jelenleg hatályos.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me