FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Sepsey képviselőtársam a magyar föld védelméről beszélt. Azt kellene tisztáznunk, hogy kitől akarjuk megvédeni a földet, mert a védelmet oda kellene elhelyezni, hogy attól sikerüljön megvédeni. Úgy látom, hogy ez a védelmi bástya túlságosan jól sikerülne az önök elképzelése szerint, nevezetesen az áhított magángazdaságokat erősítenék, amikről mi is azt mondjuk, hogy erősödniük kell, de miért csak és kizárólagosan azoknak!
Mit akarunk a magyar mezőgazdasággal? Nyugati mintát, teljes egészében. Azt a nyugati mintát, amely alapján a mezőgazdaságban 17 év alatt, 1979-től 1996 végéig 12,6 millióról 7 millióra csökkent a foglalkoztatottak száma. Egy év alatt 230 ezerrel! Ezt akarjuk? Szinte agyonnyomja az EU költségvetését a mezőgazdasági támogatás nagysága, míg az önök által ostorozott szövetkezetek 1983 óta nettó befizetők a költségvetés különböző bugyraiba. Biztos, hogy rossz ez nekünk? (Egy hang jobbról: Csak a tagok nem kapnak semmit!) Kapnak a tagok, kérem szépen. (Derültség.)
Térjünk vissza arra, hogy miért nem veszik meg a tagok a földet - amit Rusznák képviselőtársam különböző beszélgetések során elmond. Nagyon egyszerű erre a válasz. A tag jövedelme kizárólag adózott pénz. Számolják meg, hogy hány forint szövetkezeti költségből lesz a tagnak 1 forint nettó bére! Abból természetesen nem tud félre tenni. Ki veszi ma a földet? Mindenekelőtt a strómanok, kocsmárosok, sírkövesek, mosott-, fekete- és mindenféle pénzekből. De a szövetkezet nem vehet! Maguk szerint ez helyes? (Közbekiáltás jobbról: A téeszelnökök felvásárolták a földeket!)
Tisztelt Uram! Nem mondom, hogy a téeszelnökök között nincs zsivány. Van, bizonyára van, mert a kéményseprők között is van, de nem minden téeszelnök zsivány. Ezt kikérem magamnak! Hozzuk nyilvánosságra, hogy kinek mennyi földje van! (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me