POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Valóban, az előttünk lévő határozati javaslat környezete olyan, amire ennek a vitának ki kell térnie, hiszen itt egymással konkurál két kezdeményezés: a kormányé, illetve a polgároké. Itt a vitában elhangzott ennek az előtörténete, kronológiája, hogy a polgárok kezdeményezése történt meg előbb; hogy ezt az ellenzéki pártok érdekvédelmi szervezetek, szakmai szervezetek indították, és ehhez igen nagy számban csatlakoztak aláírásukkal magyar választópolgárok. Majd a kormány is tett egy ilyen kezdeményezést ugyanebben a tárgyban.
Fennforog az a kérdés, hogy szabályozza-e ezt a kérdést a választójogi törvény, illetve a népszavazást szabályozó törvény - az egymással konkuráló kérdések ügyét. Nem szabályozza. Van egy eléggé sarkalatos pont, hogy hierarchizálja a kettőt egymáshoz. A polgárok által benyújtott kezdeményezés kötelező érvényű a parlamentre, a kormány által nyújtott kezdeményezést azonban érdemben felülbírálhatja. Tehát alá-fölérendeltség itt létezik.
Kétségtelenül van egy időbeli eltolódás. Azért volt megdöbbentő számunkra az, hogy hallhattuk, amikor átnyújtottuk a 280 ezer aláírást, hogy Gál Zoltán, dr. Gál Zoltán... (Derültség az ellenzék soraiból.), ennek a Háznak az elnöke azt mondta az átvétel után, hogy ebből nem lesz népszavazás. Gál Zoltán, az a Gál Zoltán, akinek joga van elbírálni, hogy hány napot vár - egyet, kettőt vagy nyolcat -, hogy átnyújtsa a Belügyminisztérium választóirodájához ezt a kérdést; az a Gál Zoltán, akinek jogában van, és lehetősége van arra, hogy elnyújtsa ennek a kezdeményezésnek az érvelését! Elvtársi nyíltsággal - ha úgy tetszik - kimondta azt, hogy ő személy szerint ezen az álláspont van, személy szerint a döntését meghozta. Azt gondolom, sajnálatos, hogy így járt el, méltatlan ahhoz a poszthoz, amit ma betölt a Magyar Köztársaságban. (Taps az ellenzék soraiban. - Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így van!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me