DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köztudomású, hogy Tocsik Márta 804 milliós sikerdíjának több mint kétszerese, mintegy 1,8 milliárd forint került a Vektor Rt. érdekeltségi körébe, melyet az ÁPV Rt. fizetett ki közvetítői jutalékként. Az ÁPV Rt. igazgatósága 1996. január 9-ei ülésén elhangzott kijelentés szerint "az önkormányzatokat szinte teljeskörűen átfogta a Vektor nevű társaság".
A Vektor Rt. és mintegy kétszáz önkormányzat közötti megbízási szerződések többségét az igazgatósági ülést követően kötötték. Az ÁPV Rt.-nél lévő kiváló kapcsolatait, kialakított monopolhelyzetét maximálisan kihasználta. Míg az ÁPV Rt.-t Tocsik Márta nyúlta le 804 millióval, az önkormányzatokat a Vektor fejelte meg mintegy 1,8 milliárdos sikerdíjjal. A lefejés módjának kiváló példája a budapesti XVI. kerületi önkormányzat vagyonkövetelése az Egis Rt. részvényei tekintetében. Az Egis Rt. részvénycsomagjának megszerzésére az 1000. Ügyvédi Iroda indított pert még 1994-ben az ÁPV Rt. jogelődje ellen.
A jogerős ítélet alapján az ÁPV Rt.-nek közel 140 millió forint névértékű részvényt kellett volna átadnia. Tekintettel azonban a teljesítés elhúzódására és a részvények időközbeni jelentős, 11-szeres növekményére, az önkormányzat követelhette volna a nagyobb összegű vagyoni kielégítést.
Az önkormányzat felsőbb szintű és saját belső szabályzatainak figyelmen kívül hagyása mellett a már megnyert ügyben a megbízást az 1000. ÜMK-tól visszavonta, és azt a Vektornak átadta. A Vektor lényegesen kisebb vagyoni értéket szedett be, mellyel egyidejűleg 7,5 százalékos sikerdíjat számolt fel. A Vektor megbízásának kelte 1996. augusztus 5-e volt, míg az ÁPV Rt. és a Vektor között létrejött szerződés 1996. augusztus 9-én kelt. A megbízott tehát összesen négy napig képviselte az önkormányzatot, és keresett sikerdíjként 104 millió forintot. Az önkormányzat az ügyleten körülbelül 700 milliót veszített, nem beszélve arról, hogy az 1000. ÜMK jogosan beperelte a testületet. A perérték 51 millió forint, amit az önkormányzat szintén el fog veszíteni.
Kérdezem államtitkár úrtól, miután az Állami Számvevőszék a mintegy 20 önkormányzatnál végzett vizsgálatainak jelentéseit 1997 januárjában átadta az ORFK bűnüldözési igazgatóságának, bűncselekmények alapos gyanúja miatt történt-e vádemelés a Vektorék ellen. Ha nem, miért nem? A kérdést különösen indokolja az ÁSZ megállapítása, hogy az államháztartás központi és önkormányzati alrendszerét a közvetítői díjak kifizetése miatt jelentős veszteség érte.
Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me