FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! A gazdasági bizottság szeptember 10-én tárgyalta meg a törvénynek a tervezetét, és a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel szemben ennél a törvénytervezetnél nagy vita alakult ki a gazdasági bizottságban.
A bizottság tagjai azzal valamennyien egyetértettek, hogy itt is nagy jelentőségű törvényről van szó, és a szabályozás elvei, szükségessége minden tekintetben helyes, ahogy a tervezetbe bele van foglalva. Néhány szempontot emelnék ebből ki:
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy törvény szabályozza ezt a kérdést, mert a cégnyilvántartás, bírósági cégeljárás ügye nagyon sok embert érint, és reméljük, a törvény révén nagyon sok érintett számára hozzáférhetőbbé válik majd ez a kérdés.
Korábban ezeket az ügyeket törvényerejű rendeletek és más, alacsonyabb szintű jogszabályok szabályozták, ezért indokolt a törvénybe foglalásuk.
Nagyon helyesnek tartjuk azt is, hogy a cégbejegyzésre a korábbitól eltérően rövidebb idő áll majd rendelkezésre: 30, illetve 60 nap.
Helyesnek tartjuk azt is, hogy a nyilvántartott cégek adataihoz szélesebb körben lehet majd hozzáférni, ez hitelezővédelmi szempontból nagyon fontos, hiszen nagyon sokszor előfordul, hogy akik kapcsolatba lépnek különböző cégekkel, nem is tudják, hogy a gyakorlatban milyen társasággal van dolguk, illetve úgy érezzük, hogy az alapítással kapcsolatos ügyeket is meg fogja ez majd könnyíteni.
Végül egyetértett a bizottság valamennyi tagja abban is, hogy az egyablakos rendszer bevezetése nagyon helyes, valóban meg kell könnyíteni a társaságot alapító természetes személyeknek vagy jogi személyeknek a dolgát azzal, hogy az adószámot, tb-számot, statisztikai számot nem kell ezt követően külön összegyűjteniük, és enélkül is benyújthatják adataikat a cégbírósághoz.
A vita gyakorlatilag két területre korlátozódott. Az egyik észrevétel az volt, hogy a cégbíróságok alkalmasak lesznek-e arra, hogy a rövidebb határidőnek megfeleljenek, ráadásul a cégadatokba való betekintés is nyilvánvalóan az ő terheiket fogja majd növelni. A bizottságban erről hosszas vita alakult ki. A miniszter úr az expozéjában is utalt erre a problémára, illetve az alkotmányügyi bizottság előadója is foglalkozott ezzel a kérdéssel.
Végül a gazdasági bizottság úgy foglalt állást, hogy azzal együtt is, hogy ezen a téren problémák vannak és jelentős a lemaradás, a törvénynek ez a szabályozása indokolt, de az sem lenne szerencsés, ha az új ügyekben való eljárás - már aszerint, hogy 30, 60 napon belül foglalkoznak az új cégekkel - azt eredményezné, hogy a korábbi restancia még inkább elcsúszna, és a régi ügyek még tovább csúsznának, mert az nagy anomáliához vezetne.
(11.40)
Ezzel a kérdéssel a továbbiakban nem kívánok foglalkozni.
A másik fontos vitakérdés abban alakult ki, hogy az egyablakos rendszerben vajon kinek milyen jogosítványa van. A gazdasági kamarák jelen lévő képviselői kifogásolták, hogy a kormány nem a törvények szerint járt el a tekintetben, hogy a törvényjavaslatot csak részleteiben bocsátotta a gazdasági kamarák rendelkezésére. Pontosabban: a korábbi tervezetet megküldte a gazdasági kamarák részére, de a mostanit, az Országgyűlés elé terjesztett tervezetet viszont nem. Ezt annál is inkább sérelmezték a gazdasági kamarák, mert a korábbi tervezet az egyablakos rendszerrel kapcsolatban több jogosítványt a hatáskörükbe utalt, a mostani tervezet viszont - úgymond - kivette a hatáskörükből, és az előterjesztő szerint praktikus szempontból a cégbírósághoz csatolta ezeket a feladatokat.
A gazdasági bizottság úgy ítélte meg, hogy nem lenne szerencsés e miatt a kérdés miatt a tervezetet általános vitára nem alkalmasnak találni, de az egészen biztos, hogy az általános, illetve a részletes vita keretei között erre a problémára vissza kell térni, és tisztázni kell, hogy valójában az egyablakos rendszerből adódó feladatokat kik lássák el. Vagy ez a rendszer marad - ha ez így praktikus -, ami most a tervezetben van, akkor viszont át kell gondolni, hogy a kamaráknak milyen hatásköre lehet az eljárás során, vagy pedig ha racionálisan megközelíthető, hogy a kamarák jogosítványa erősödjön, akkor a tervezettől eltérően módosító indítványokkal ezt majd meg kell tennünk. Talán ennek is köszönhető, hogy az általános vitára való alkalmasságot két tartózkodással fogadta el a gazdasági bizottság.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me