DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt a külpolitika egészében, a határon túli magyarok tekintetében pedig különösen a konszenzusos külpolitika, szomszédsági politika híve. Ezért a magunk részéről valóban azt tartjuk, hogy ezekben a kérdésekben nem túl sok helye lehet a közvetlen pártpolitikai érdekeknek.
Azt is hozzá kell tenni, hogy ennek a belpolitikai konszenzuskeresésnek és párbeszédnek a kormányzat részéről elmaradt egy olyan eleme, amely a most felhangzó vitát talán megelőzhette volna, amikor világossá lehetett volna tenni azt, hogy két különböző dologról szólnak az alapszerződéssel kapcsolatos viták. Nevezetesen: világos, hogy az alapszerződések elsődleges üzenete az az országpolitika, amely Magyarországot az euro-atlanti integrációba akarja bevinni, mert az alapszerződések megkötése elsősorban a nyugati kormányoknak, az Európai Uniónak és a NATO vezető szerveinek szólt.
Ugyanakkor azt is világossá kellett volna tenni, amit már többször hangsúlyoztunk, hogy más ebben a tekintetben a határon túli magyarokkal kapcsolatos politika kérdése, mert az alapszerződések így közvetlenül ezt a célt nem szolgálták és nem szolgálhatták, hiszen egy szerződés valóban csak akkor hatékony, ha ez két fél egybehangzó akaratát rögzíti. Nem mondhatjuk el, hogy a magyar-román alapszerződés megkötésekor Iliescu úrnak - sem azt, hogy Meiar úrnak - az lett volna a szándéka, hogy a magyar kisebbség számára az emberi jogokat, a kisebbségi jogokat, az európai normákat szeretné beemelni egy ilyen alapszerződésbe.
Világos tehát: két különálló dologról van szó. A két különálló dolog ma önálló életet kezdett élni annak a változásnak a kapcsán, ami Romániában történt, és ebben a tekintetben a romániai magyarság helyzetének javulását nem igazán az alapszerződés javára tudjuk írni, hiszen végső soron ugyanilyen alapon akkor ez Szlovákiában is meg kellene hogy jelenjék, hanem annak a változásnak, hogy Iliescu helyett ma Constantinescunak hívják a román államelnököt; annak, hogy egy olyan demokratikus kormány van Romániában, amelynek éppen az ottani politikai változás következtében az RMDSZ is tagja lehet, és a lehetőség határain belül megkezdi annak a nemzetpolitikának az érvényesítését, amit az Erdélyben és Románia egész területén élő magyar kisebbség érdekében célszerűnek és lehetségesnek tart. (Közbeszólások a jobb oldalról: Úgy van! - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(16.00)
Szlovákiában más a helyzet. Szlovákiában nem változott meg az a kormány, amellyel az alapszerződés aláírásra került, és sajnálatos módon a magyarság helyzete kifejezetten romlott az alapszerződés aláírása óta.
Mi azt a véleményünket szeretnénk hangsúlyozni, hogy valóban Szlovákiával is elemi érdekünk a jószomszédi kapcsolat. Elemi érdekünk az ott élő magyarság szempontjából. Elemi érdekünk, hogy a szlovák nemzet is megtalálja azt a demokratikus formát, amely az ő jövőjüket is jelentő euro-atlanti integrációba vezeti Szlovákiát, nem az elszigeteltségbe.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy éppen a Magyar Demokrata Néppárt nevében Szabad György volt az, aki benyújtott egy olyan természetű javaslatot a tisztelt Országgyűlésnek, hogy éppen ennek az elősegítése érdekében ne csak kormányszinten, hanem a parlamentek szintjén is igen erőteljes párbeszéd induljon mind Romániával, mind Szlovákiával. Sajnos, ez az országgyűlési határozat a mai napig nem került terítékre.
Azt is megértjük, hogy rendkívül kellemetlen olyantól pofont kapni, akit az ember a parlamentben korábban szavahihető, jó partnernek ítélt, mint miniszterelnökünk Meiar kormányfőt. Azonban ehhez azt is szeretnénk rögzíteni, hogy azt is érzékelnünk kell, amit Meiar most csinált, az a magyar nép arculcsapása volt ezzel az áttelepítési akcióval, és ebben a tekintetben mi nem vehetjük kárörömmel tudomásul, hogy ezt a pofont Horn Gyula kapta Meiartól, mert ez valóban az egész népet érintette, és ebben a kérdésben igenis kutya kötelességünk azt a politikát segíteni, amely ez ellen szegült (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és nem hagyta napirendre kerülni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me