DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdését valószínűleg téves vagy hiányos információkra alapozta: szó sincs földesúri regálé bevezetéséről. Ez a pontonhíd a térség települései, önkormányzatai, a beregi térség települési szövetsége, a Szabolcs-Szatmár megyei közgyűlés összefogásával valósult meg. Nagyon sok jelentkező és a feltételeket pontosan ismerő Tisza menti település közül választották ki a helyet; a 80 millió forintos beruházáshoz Lónya 8 millió forinttal járult hozzá, a többit az Útalapból, a Környezetvédelmi Alapból és a megyei területfejlesztési tanács alapjából adták össze.
Régi kívánsága volt ez a térségnek, hogy a komp helyett egy folyamatos, állandó közlekedést biztosító lehetőség valósuljon meg, így közel 60 kilométert spórol meg mindenki - vagy ha olyan időjárás van, jégzajlás van -, óriási a megtakarítási lehetőség ennek következtében. Az önkormányzatok és a települési érdekképviseletek a pontonhíd létesítésére hozták létre a BESZHÍD közhasznú társaságot, akik elhatározták, hogy 10 millió forint értékben a híd használatáért hídpénzt szednek - ez tehát átmeneti. Nem a kormány, hanem az érintett önkormányzatok döntöttek így, s ezt a döntést nagyon nehezen lehet földesúri regálénak nevezni.
Emlékeztetni szeretném képviselő urat, hogy a pontonhidat az érintett települések a Tisza két partjának jobb összeköttetése érdekében létesítették. Közismert, hogy ebben a térségben eddig is működött egy komp, amelynek viteldíja többszöröse volt a jelenlegi hídpénznek. A kérdés tehát úgy is felfogható: egy időszakos és drága kompösszeköttetés helyett egy állandó jellegű és olcsóbb pontonhíd áll rendelkezésre.
A képviselő úr, nem tudom, hogy ott volt-e; nem is egészen értem a kérdését - népünnepély volt! Úgy tűnt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), hogy a két falu összes lakosa örült, és nagyon-nagyon (Az elnök ismét megkocogtatja a csengőt.) jónak tartotta ezt a megoldást.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me