DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igen nagy jelentőségű fordulat következett be szomszédságunkban, de az egész régióra kihatóan, sőt a kontinens eljövendő fejlődését is nyilvánvalóan befolyásolva Lengyelországban.
Ha azt vizsgáljuk, hogy miben áll az a nagyon jelentős siker, ami Lengyelországban megszületett, s minek a sikere ez, első helyen nem pártsikerről kell szólni, hanem egy intézmény, a többpárti parlamentáris jogállam sikeréről. Az állta ki a próbát egy nagyon nehéz történelmi szakaszban. Emlékezzenek vissza buzdító és féltő kommentárokra a tekintetben, hogy mi lesz Lengyelországban. S Lengyelországban az következett be - nehéz előzmények után -, ami vigasztal és buzdít mindenkit, aki többpárti parlamentáris jogállamot tart méltónak ebben az övezetben is, aki nem hisz azoknak, akik a többpárti rendszert káoszba futónak tekintik. Gondolják el, a győztes koalíció nemcsak visszatért a színtérre, hanem úgy tért vissza, mint - formálisan - majdnem három tucat párt és szervezet egybekovácsolója. Ezek közül alig egy tucat volt az, ami valóságos jelentőséggel bírt. De azok, akik a lengyel politikai életben - ellenzékben - felismerték a teendőket és lehetőségeket, ezt keresztül tudták vinni.
Hadd szóljak a másik oldalról is. A kormánykoalíció oldalán két párt közül az egyik, a másodhegedűs különösen érzékeny veszteséget szenvedett. De elismeréssel kell szólni arról, hogy mindenféle félelmek és rémhírek ellenére ez a kormánykoalíció nem nyúlt olyan eszközökhöz, amelyekkel - most a féltő szavakat idézem - bebetonozhatta volna az utódpártnak jelzett nagyobbik párt vezetésével a maga négy év előtti győzelmét, mintegy áttestálva a jövőre.
Ezt nem tette, feltehetően bölcs meggondolásból, feltehetően jó politikai érzékből, feltehetően a politikai erkölcs bizonyos normáinak tiszteletben tartásából, és feltehetően amiatt, mert tudta, hogy ha a parlamentáris váltógazdaságban jövőt akar magának, eszméinek és pártjának, akkor nem követhet el semmit, sem nyíltan, sem burkoltan, ami a többpárti parlamentáris rendszer váltásait veszélyeztetheti.
Megítélésem szerint ez annyit jelent, hogy Lengyelországban, s nem véletlenül talán ott, olyan felismerések váltak uralkodóvá - egyes szélsőségektől eltekintve, amelyek csúfos vereséget szenvedtek a választásokon, mindkét oldalon -, amelyek alapján méltányolták azt, hogy demokratának, hazafinak és európainak csak az nevezheti magát, aki tisztes célokkal és tisztes eszközökkel vesz részt a választásokban. Úgy gondolom, a választásoknak ez a legnagyobb tanulsága.
Még történészként írtam egy tanulmányt a lengyel-magyar akadémiai történész vegyesbizottság elnökeként egy történelmi tényről. Azt írtam: a helyzettudat analógiái és a következtetések eltérései. Mert akkor, amire utaltam, valóban így volt. Remélem, a történelemből tanulunk.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)
(9.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me