DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Előre szeretném bocsátani azt, hogy ön az írásban leadott interpellációjában egészen más problémakört vetett fel. Természetesen azért válaszolok, csak úgy érzem, hogy ez nem a fair kategóriájába tartozik. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Ezek után: meggyőződésem, hogy a XXI. században a magyar rendőrség majd a XXI. század technikájával veszi fel a küzdelmet a XXI. századi bűnözőkkel szemben. Bizony, garanciát látok abban az új rendőri vezetésben, akik nem oly régen kapták a kinevezésüket. Azt hiszem, hogy egyébként el kell olvasni az újságok ilyen irányú cikkeit, és abból láthatjuk azt, hogy például Budapesten milyen jelentős mértékben nőtt a bűnüldözés hatékonysága, milyen jelentős mértékben emelkedett az ismertté vált bűncselekmények aránya, ami azt jelenti, hogy valóban hatékony a rendőrség: felfedezi ezeket, és sikerrel veszi fel a harcot.
Másrészt: bár azt kell mondanom, hogy a kocka már el volt vetve, amikor a Teve utcai rendőrszékház építésére sor került, amikor ez a kormány elkezdte kormányzását, de tény az, hogy ebben az épületben már olyan technikai beruházások születtek meg, kerültek beépítésre, amelyek már valóban XXI. századbeliek. Néhányat kiemelnék ezek közül:
Ebben az épületben megteremtettük a lehetőségét a különböző rendőrségi adatbázisok összehangolásának, bővítésének; olyan ügyeleti munkahely került építészetileg kialakításra, amely a rendőri segélyhívások fogadása mellett alkalmas az európai integrációhoz kötelezően bevezetésre kerülő egységes, 112-es rendőr-, tűzoltó-, mentőhívószám fogadására, az úgynevezett előválasztó munkahelyen történő szelektálásra és a szakterületi intézkedő egységhez való továbbításra. Kevés ráfordítással beépítésre kerültek a szükséges hardver- és szoftvereszközök, amelyek nem csupán Budapesthez kötődnek, hanem az ország egyéb területét is érintik.
Valóban közismert a közterületi járőrszolgálat elavult gépjárműparkja és híradástechnikája. Itt is szeretném azért figyelmét felhívni arra, hogy a közelmúltban nemcsak kiírásra, hanem kihirdetésre is került azon gépjárműtender eredménye, amely mintegy 3 milliárd forintos költségkerettel segíti elő e hátrányok leküzdését: új gépkocsikat és új rádiókat kap a rendőrség.
Nap mint nap szintén már csak ismételgetni tudjuk azt a középtávú rendőrségi fejlesztési programot, amelynek keretében jelentős létszámbővítésre kerül sor, és jelentős összeg, mintegy 36 milliárd forint áll a rendőrség rendelkezésére ahhoz, hogy a XXI. század kihívásainak eleget tudjon tenni, illetőleg megfelelő szinten tudja felvenni a küzdelmet a bűnözőkkel.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(15.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me