PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön minisztere pár hete úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség a XIX. század technikájával harcol a modern kor bűnözői ellen. Ez sajnos így van, még akkor is így van, ha éppen a belügyminiszter úrnak kéne a legtöbbet tennie azért, hogy ez a helyzet ne álljon fönn.
Amin elcsodálkoztam, nem ez a nyilatkozata, hanem az, hogy nem tette hozzá, hogy a XIX. század bérviszonyai mellett fizetett rendőrség harcol a XXI. század technikáját használó bűnözőkkel.
A szolgálati törvény bérbeállási táblái szerint a rendőrségnél most körülbelül 90-91 százalékos a bérbeállás; ha mindazok az ígéretek, amelyeket önök most a választási költségvetés sikerpropagandája keretében megvalósítanak, igaz lesz, akkor is csak 93 százalékos lesz ez a bérbeállás. Ennek egyenes következménye az, hogy a morál, a bűnüldözéshez való hozzáállás nem olyan, mint amilyennek lennie kéne. Ennek egy épületes, szép példája volt sajnos, hogy az elmúlt hetekben egy rendőrtisztet fogtak el egy olyan autóban, ahol bűnözők lopott, kitöltetlen útleveleket szállítottak.
Amikor önök majd egy évvel ezelőtt elbocsátották a négy legfontosabb rendőri vezetőt, azt ígérték, hogy rend lesz a szervezeten belül, azt ígérték, hogy más lesz a finanszírozás, ennek megfelelően oldódnak mindazok a pénzügyi problémák, amelyek addig jellemezték a rendőrség működését.
Azt kell mondani, hogy még egy év sem telt el, de a helyzet sajnos változatlan. Július végén közel 5 milliárd forint a rendőrség adóssága ebben a helyzetben, ami azt jelenti, hogy a rendőrtisztek egy része nem a bűnüldözéssel foglalkozik, hanem azzal, hogy hogyan ütemezze át a rendőrség tartozásait. Ez az összeg havonta 200 millió forinttal növekszik. Egyes rendőrségi gazdasági vezetők szerint az év végére a személyi juttatások körében is fennakadások lehetnek. Kincstári biztos kinevezése is várható, ami azért meglepő, mert a rendőrségnél bekövetkezett személyi változások ha nem is a bűnözés visszaszorítását, de legalább a szervezeti fegyelem megszilárdulását eredményezhették volna.
A legfontosabb probléma azonban mégsem ez, hanem az informatikai fejlesztések hiánya. Államtitkár úr, ön tudja, hogy a XXI. századi bűnüldözés legfontosabb része éppen az a modern informatikai fejlesztés, a bevetés-irányítási központok kiépítése lenne, ami lehetővé tenné azt, hogy a szervezett bűnözéssel szemben eredményesen vegyék föl a harcot.
Ezzel szemben önöknek aláírt szerződéseik, kifizetetlen számláik, adósságaik vannak, miközben a bűnözés nőttön nő, a gépkocsilopás, a betörés, a garázdaság soha nem látott méreteket ér el.
Tisztelt Államtitkár Úr! Hogyan veszi fel a harcot a rendőrség (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a XXI. század technikáját használó bűnözőkkel? (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me