AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés az 1994. évi XLII. törvénnyel '94 májusában megalapította a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságot és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságot. A két társaságnak ma már fontos szerepe van a magyar áruk és szolgáltatások exportjának ösztönzésében, az exportőrök külpiaci versenyképességének erősítésében, az export hagyományos piaci eszközökkel nem biztosítható pénzügyi kockázatainak megosztásában.
A törvény hatálybalépése óta eltelt időszakban a hitelezési és garancianyújtási tevékenység kibővülésével számos olyan tapasztalat halmozódott fel, ami indokolttá teszi a jogi szabályozás finomítását. A jogosítványok javasolt kiterjesztése érdemben segítené az exportfinanszírozási és exporthitel-biztosítási tevékenység banki eszközökkel és biztosítási termékekkel való támogatását. A módosító javaslatok olyan piacbővítő elképzelésekre, illetve új konstrukciók bevezetésére épülnek, amelyek az export növekedéséhez járulhatnak hozzá.
A javasolt törvénymódosítás csak néhány területen indítványoz konkrét változtatásokat. A javaslat az EXIM Bank által végezhető pénzügyi szolgáltatások körét a korlátozott körben történő betétgyűjtés és bankszámlaügylet fogalmával bővíti ki.
A banknak továbbra sem indokolt teljes körű pénzforgalmi számlavezetési és betétgyűjtési szolgáltatást nyújtania, azonban a finanszírozott külkereskedelmi szerződésekkel kapcsolatos fizetési forgalom lebonyolítását, a bankra engedményezett exportbevételek elszámolását, illetve betétként történő elfogadását, a hitelezés technikai lebonyolítását számos esetben rendkívül nehézkesen tudja megoldani számlavezetés nélkül.
A számlavezetés előnyös az aktív ügyletek megkezdésekor s a folyamatos kockázatelemzéshez is. Ez különösen fontos az EXIM Bank tevékenységi struktúrájának jellege miatt, amelyben nemcsak a közvetett finanszírozás dominanciája, hanem az átlagosnál jóval magasabb kockázatot hordozó ügyfelek, illetve ügyletek hitelezése is jellemző. A számlavezetésre és betétgyűjtésre történő felhatalmazás esetén lehetőség nyílik arra, hogy a hitelhez kapcsolódó külkereskedelmi forgalom pénzügyi lebonyolításához, valamint az exportőr önrészének visszatartásához - ez különösen a vevőhitel-konstrukció esetében fontos - az EXIM Banknak külső pénzintézet bevonására ne legyen szüksége.
Az EXIM Bank a hatályos alapítói törvény alapján, bankfelügyeleti engedély birtokában jogosult határidős, illetve opciós pénzügyi műveletek, swap-ügyletek és átruházható értékpapír-műveletek végzésére. E tevékenységek az időközben életbe lépett értékpapírtörvény hatálya alá kerültek, így a törvényjavaslatban kellett szabályozni, hogy a bank a továbbiakban is rendelkezzék e jogosítványokkal. A javaslat szerint az értékpapírtörvényben szabályozott befektetési szolgáltatások végzését a bank bizományosként nem végezheti; felhatalmazása a befektetési eszközök meghatározott, eddig is engedélyezett körére, határidős swap- és opciós ügyletekre, és csak kereskedelmi tevékenységre vonatkozik, bizományosként e tevékenységeket a bank tehát nem folytathatja. Az EXIM Bank a biztosítékként hozzákerült értékpapírok értékesítését a hitelintézeti törvény általános előírásai alapján, a befektetési korlátozásokra vonatkozó szabályok figyelembevételével végezheti.
A javaslat szerint az EXIM Bankra nem vonatkozik a hitelintézeti törvény nagykockázat vállalásának a korlátozása. A hitelintézetekről szóló törvény az EXIM Bank esetében a nagykockázat-vállalás tekintetében az általánostól eltérően rendelkezik, általános korlát a szavatoló tőke 15 százaléka, ez az EXIM Banknál 25 százalék. A hitelintézetekről szóló törvény szerint a hitelintézeteknél általában nem számít a nagy kockázat körébe a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság politikai és árfolyambiztosításával nyújtott hitel.
Ezekhez képest jelent további engedményt a jelenlegi törvényjavaslat, amely szerint az OECD-tagországokban lévő vevőknek, továbbá a Magyar Exporthitel Biztosító országminősítése szerinti kockázatmentes, alacsony, illetve közepes kockázatú országokban lévő vevőknek nyújtott hitelek, amelyeknél a központi költségvetés, illetve a központi bank garantálja a hitel visszafizetését, nem számítanának a nagyhitel-állományba.
A Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságra vonatkozóan a jelenlegi törvényi előírások tételesen meghatározzák, hogy milyen tevékenységekhez kapcsolódóan végezhet biztosítást, akár költségvetési hátterű, akár üzleti alapú biztosításról van szó.
A taxatív meghatározásból és abból következően, hogy a biztosítási törvény rendelkezései az alapítói törvényben foglalt eltérésekkel vonatkozhatnak a Magyar Exporthitel Biztosító Rt.-re, jelenleg üzleti alapon sem végezhet belföldi kockázatbiztosítást.
A módosító javaslat szerint a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. a belföldi kockázatbiztosítást üzleti alapon, saját kockázatra és viszontbiztosítással végezhetné az általa biztosított exportőrök körében.
(17.20)
Az ilyen típusú biztosítási kötelezettségvállalás mértéke a törvényjavaslat szerint az év egyetlen napján sem haladhatná meg az export irányú külkereskedelmi szerződés alapján fennálló biztosítási kötelezettségvállalást.
A kockázatok nem piacképes volta mindenekelőtt az export, illetve a befektetés célországának politikai, gazdasági helyzetéből, továbbá a vevő, a vevő bankjának minőségéből, az exporthitel-nyújtás futamidejéből következik. A nem piacképes kockázatok biztosítása kizárólag állami háttérrel végezhető.
A törvényjavaslat szerint az OECD gyakorlatával összhangban megszűnik a politikai kockázat fogalma, és azt a nem piacképes kategória váltja fel. A felsorolt politikai és kereskedelmi típusú, nem piacképes kockázatok lényegileg nem térnek el a hatályos törvény mellékletében felsorolt kockázatoktól.
Új elem, hogy nem piacképes kategóriába kerülnek azon kereskedelmi típusú fizetésképtelenség-kockázatok, amelyek az export célországának kockázata vagy az exportügylet futamideje miatt nem viszontbiztosíthatók.
A nemzetközi gyakorlatban jellemzőnek tekinthető, hogy a nemzeti exporthitel-biztosítók mögött állami forrásoldali garancia áll annak érdekében, hogy hitelfelvétel esetén szuverén állami kockázatként jelenjenek meg. Ez teszi lehetővé, hogy a nemzetközi biztosítási, a hitel- és tőkepiacokon gyakorlatilag az állammal azonos elbírálásban részesüljenek.
A forrásoldali garancia a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. esetében egy esetleges hitelfelvételre vonatkozhat. Ez a körülmény a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. kockázati minősítésénél alapvetően fontos, különösen tekintettel a külföldi versenytársak hazai megjelenésére. A törvényjavaslat kimondja, hogy a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság által felvehető hitelek állományának felső határát a mindenkori költségvetési törvényben kell meghatározni. A törvényjavaslat egyidejűleg azt is rögzíti, hogy a hitelfelvétel csak a társaság biztosítási tevékenységéhez kapcsolódhat, és a tulajdonosi jogok gyakorlójának előzetes jóváhagyását igényli.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságra és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságra vonatkozóan a törvényjavaslat néhány olyan további, elsősorban jogtechnikai jellegű módosítást tartalmaz, amelyek összhangot teremtenének a két intézmény működését szabályozó törvények és az egyéb különböző szintű jogszabályok között.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot vitassa meg, a vita alapján esetlegesen szükséges módosításokkal fogadja el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me