SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Full text search

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézést az előbbi sietségért. Egyetlenegy ponthoz szeretnék szólni, a törvénymódosítás 3. § (1) bekezdéséhez, miszerint a biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a veszélyes technológiát, illetve a meghatározott munkaeszközöket, és ezt a biztonsági felülvizsgálatot szakirányú munkabiztonsági szakértői engedéllyel rendelkező személy vagy külön jogszabályban erre feljogosított személy, illetve erre akkreditált intézmény végezhet.
A munkavédelmi törvény bizonyos munkáltatói tevékenységet eddig is munkabiztonsági szaktevékenységnek minősített. A mostani kiegészítés azonban ezen is túlmegy, amikor a szakirányú munkavédelmi tudást követeli meg. A gyakorlati tapasztalataink szerint az időszakos biztonsági felülvizsgálat eddig sem ment megfelelően, amikor saját szakemberrel is el lehetett volna végeztetni. A munkáltatónak e követelmény megvalósításához külső embereket, szolgáltatókat kell nyilvánvalóan az előírás szerint igénybe venni. A kérdés: van-e ebben az országban ennyi felsőfokú végzettségű szakember, szakértői engedéllyel?
Ehhez engedjék meg, hogy egy példát elmondjak: egy mezőgazdasági traktor időszakos biztonsági vizsgálat alá vont. Az illető szervezetnek van ugyan középfokú végzettségű munkavédelmi technikusa, de nem végezheti el, mert nem kapja meg a szakértői engedélyt. Ismeretes az előterjesztő szándéka, miszerint a cél az, hogy csak szakértői engedéllyel rendelkező, felsőfokú végzettségű szakemberek végezzék el ezt a feladatot. Érthető és helyeselhető is ez a szándék, a törekvés, de többek véleménye szerint nem eléggé veszi figyelembe a valóságos helyzetet, és emiatt aggályos a törvénymódosítás megvalósulása, így esetenként veszélyessé válhat a biztonsági felülvizsgálat elmaradása vagy elhúzódása.
Azért vetettem föl, hogy kérem, lehetőség szerint, amennyiben van rá mód, ismételten gondolja át ezt a szakaszt, ezt az előírást az előterjesztő. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me