DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottsága szeptember 24-én foglalkozott a napirenden lévő törvényjavaslattal, és azt 13 igen és 3 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.
A bizottság, jellegénél fogva elsősorban a törvénynek azokkal a passzusaival foglalkozott, amelyek a személyi jövedelemadó 36. és 41. §-ának helyébe lépnek. A tervezet szerint a jelenleg hatályos személyi jövedelemadó törvény 36. §-a kiegészülne egy olyan (4) bekezdéssel, amely abban az esetben, ha az egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve adókedvezményre jogosult hozzátartozóik az adókedvezményt nem veszik igénybe a főiskolai tanulmányok idején, lehetőséget teremtene arra, hogy a hallgató a diplomaszerzés utáni évtől kezdődően az igénybe vehető adókedvezményt legfeljebb 5, egymást követő évben, tetszőleges elosztásban érvényesítse. Ez a kedvezmény, amint ismeretes, a hatályos törvény szerint a tandíj 30 százaléka, de legfeljebb évi 60 ezer forint lehet. Ezt a tervezetben foglalt újabb lehetőséget a többségi vélemény képviselői támogatták, hiszen a jelenlegi helyzetben az, aki vagy akinek hozzátartozója jövedelme alapján személyi jövedelemadót nem fizet, elesik a kedvezménytől is, azaz éppen a legkisebb jövedelműek nem élvezhetik az állam által nyújtott előnyöket.
A bizottság többségi véleményében egyetértéssel találkozott az az elképzelés is, amely a személyi jövedelemadó törvény 41. §-át úgy módosítja, hogy a kiemelkedően közhasznú szervezet esetében a közcélú adomány adókedvezménye a befizetett összeg 35 százalékára nő, de nem haladhatja meg az összevont adóalap 30 százalékát.
A vitában azonban elhangzott, hogy a nonprofit szervezetekről szóló törvényjavaslatot, amelyben a közhasznú szervezet és a kiemelkedően közhasznú szervezet - csak mellékesen jegyzem meg, hogy ez egy nyelvi szörnyszülött - közötti különbségtétel szerepel, még nem kezdte tárgyalni az Országgyűlés, azaz e törvény elfogadása esetén megszavazunk egy olyan különbségtételt, ami egy másik törvényben kész helyzetet teremt, holott az a parlamenti vita során még változhat. A parlamenti demokrácia rendje ilyen megelőlegzéseket még akkor sem kellene hogy engedélyezzen, ha valószínűsíthető, hogy a nagy kormánytöbbség meg fogja szavazni a kormány-előterjesztést, főként akkor, ha a javaslat egyébként előnyös az adófizető számára.
Végül a vitában az is felvetődött, hogy elégséges-e az ösztöndíj értelmezésének az a formája, ami a tervezetben olvasható. Az ösztöndíjat ugyanis úgy határozza meg a törvényjavaslat, hogy "az a hallgatói juttatás, amelyet jogszabály alapján a közoktatási, szakképzési és felsőoktatási intézmény vagy helyi önkormányzat nyújt a közoktatási, szakképzési vagy felsőoktatási intézmény tanulója részére". A bizottság tagjai úgy vélték, ebben a sorban az alapítványi ösztöndíjaknak is helyük lenne az intézmények vagy önkormányzatok által nyújtottak mellett, mert ahogy a bizottsági ülésen elhangzott, reménykedni lehet abban, hogy az alapítványok egyre nagyobb számban fognak ösztöndíjakat létesíteni.
Összességében azonban, amint említettem, a többségi vélemény képviselői a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartották, és kifejezték azt a reményüket, hogy módosító indítványokkal a törvényszöveg még jobbá is tehető.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me