TULOK ANDRÁS

Full text search

TULOK ANDRÁS
TULOK ANDRÁS, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! A gazdasági bizottság 23-ai ülésén megtárgyalta a T/4814. számú személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt módosító javaslatot, amelyet három ellenszavazattal a bizottság általános vitára alkalmasnak talált.
A gazdasági bizottság megállapította, hogy a személyi jövedelemadótörvény-módosítás megerősíti és alátámasztja a kormány adópolitikájának gazdaságélénkítő irányultságát, és kedvezőbb közérzetet teremt a bérből és fizetésből élőknek, a vállalkozóknak, a nyugdíjreform indításának.
E szempontokat is figyelembe véve a módosítások megőrzik a szükséges stabilitást. Az adózók biztonsággal számíthatnak az adóterhelés némi enyhülésére, az adóztatás egyszerűsítésére, és kismértékben bővítik az átalányadózók és tételes átalányadózók körét. Egyszerűsíti az egyéni vállalkozók számára a kivétjük utáni elszámolást; egyszerűsíti a nyilvántartásokat, az adóbevallás módját.
(11.10)
A legfontosabb módosítócsomag a nyugdíjreformmal függ össze. A nyugdíjjárulék 25 százalékát lehetővé teszi levonni az összevont adóalap adójából, ami havi 1000 forinttal növeli a nettó jövedelmeket. Ez költségvetési zavar nélkül is gazdaságélénkítő hatású.
A bizottsági ülésen vita bontakozott ki a kamarai tagdíj adóból való leírhatóságáról. MSZP-s országgyűlési képviselők javasolják, hogy az adótörvényeket hozzák olyan összefüggésbe a kamarai törvénnyel, hogy a tagdíj egy része leírható legyen, másik része pedig költségként elszámolható. A plenáris vitában erről képviselőtársam majd részletesen fog szólni.
Ugyancsak kormánypárti megállapítás, hogy a magyar gazdaság általános helyzete indokolja a beruházások fokozott növelését, de ne csak a koncentrált növelést, hanem a kis- és középvállalkozói kör beruházó kedvének fokozását a személyi jövedelemadó-kedvezmények bővítésével.
Ugyancsak szocialista párti képviselők javasolják, hogy a kormány által előterjesztett, 3 hektárt meg nem haladó szántó haszonbérének adótörlése esetén ne a 3 hektárban, hanem aranykorona-értékben jellemezzük az adómentes területnagyságot.
Az ülésen ellenzéki vélemény is elhangzott, és ezt a tárgyszerűség kedvéért kívánom elmondani. Igen tisztelt ellenzéki képviselőtársaim azért szavaztak nemmel, mert egyrészt a kormány által benyújtott adótörvény-módosításokról az Érdekegyeztető Tanáccsal még tart a vita, másrészt a törvény módosításában még sok a nyitott kérdés.
Végezetül: a gazdasági bizottság az 1995. évi CXVII. törvényt módosító törvényjavaslatot általános vitára ajánlja.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me