DR. BÁNK ATTILA

Full text search

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, alelnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a vitában gyakorlatilag már minden elhangzott pro és kontra. Igazából nem is ehhez szeretnék csatlakozni, hanem a Bihari Mihály által számomra furcsa fogalomként felvetett szecessziós jogi problémák egy bizonyos oldalát szeretném megvilágítani. Úgy érzem, hogy Isépy Tamás bácsihoz, a fiataldemokrata állásponthoz sem kell igazából csatlakoznom, hiszen politikailag világította meg azt, amiről most nem a politika, hanem a jog oldaláról próbálok közelíteni. Csákabonyi Balázs azt mondta ebben a vitában, hogy ez egy teljesen egyértelmű dolog. Végigmodellezték 1994-ben a megszűnés és az országgyűlési képviselőcsoport-alakítás különböző variációit, de erre nem gondoltak. Nos, én azt gondolom, tisztelt Ház, hogy a jogszabályokból és jelen esetben a Házszabályból kell kiindulni.
Az a bizonyos sokat emlegetett 14. § miről szól? Arról szól, hogy ki alakíthat képviselőcsoportot, frakciót. A lényeges fő szabály - és ebben ez a lényeg - az (1) bekezdésben található. Azt mondja, hogy: ugyanazon párthoz tartozó képviselőcsoportok. Tehát itt arról van szó, hogy egy politikai párthoz tartozó személyek alakíthatnak frakciót. Működhetnek is, hiszen a későbbiekben a Házszabály az országgyűlési képviselőcsoportokról szóló fejezetében már csak a gazdálkodásáról és a megszűnéséről szól. Következésképpen az egész ciklus időszakában érvényes az itt írt szabály.
A 14. § (3) bekezdése pedig a párthoz való tartozás kérdéskörét feszegeti. Mit mond ezzel kapcsolatosan? Tessenek kinyitni és elolvasni! Ugyanazon párthoz tartozónak kell tekinteni a párt tagját értelemszerűen, a párt támogatásával választott képviselőt, illetve a független vagy függetlenné vált képviselőt, de adott esetben nem a frakciótól való, hanem nyilvánvalóan ebben a vonatkozásban a párttól való függetlenné válás.
Most mi a helyzet, tisztelt képviselőtársaim? Anélkül, hogy megnevezném a Fideszbe beült 11 képviselőt, ebből jelenleg 8 személy a Kereszténydemokrata Néppárt tagja. Ha tehát ez a döntés - amit a Ház összetételét ismerve nem bízok a véletlenre, és nagyjából el tudom képzelni, hogy gyakorlatilag mi lesz - szentesíti azt, hogy két párt képviselői alkotnak egy frakciót, tudom, hogy nem ebben a ciklusban történt, de emlékeztetnék arra, hogy a '90-94-es időszakban ugyanezen okok alapján tagadta meg a Ház a Piac Párt és a Független Kisgazdapárt közös frakcióját. Kérem döntésük kialakításánál ezt figyelembe venni!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me