POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Hölgyek és Urak! A Torgyán József úr által előterjesztett javaslatról folyik a vita. Szemben Torgyán doktorral, én nem vagyok jogász, de ez talán nem foszt meg a logikus gondolkozás adományától, és ezen túlmenően tanárként, munkahelyi ártalomként is jól tudok olvasni. A Házszabály pedig eléggé logikus és pontos.
Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása ellen az Országgyűléshez benyújtott kérelem kiemelten és többször foglalkozik azzal a problémával, hogy nincsenek első és másodosztályú független képviselők, jogi megítélésük egységes, a különbségtétel a jogegyenlőség elvét, és így alkotmányos alapelvet sértene.
(17.40)
A Házszabály valóban nem tartalmaz jogegyenlőséget sértő, osztályba soroló megkülönböztetést, csupán eltérő jogkövetkezményeket a függetlenné válás módjáról. A Házszabály 15. és 17. §-ai szerint ugyanis vannak a) a saját elhatározásukból, azaz kilépéssel; b) magatartásuk miatt, azaz kizárással; és c) a frakció megszűnésével, vagyis önhibájukon kívül függetlenné vált képviselők. Érthető és indokolt, hogy a kizárólag önhibájukból történt függetlenné válást a Házszabály hat hónapos kivárási joghátránnyal sújtja. Ugyanezt a joghátrányt nem érvényesíti az önhibájukon kívül függetlenné vált képviselőkkel szemben.
A Házszabály 15. §-a - amit képviselőtársam keres - a kilépett vagy kizárt képviselők vonatkozásában tartalmaz egy kitételt: "az így függetlenné vált képviselők". Ezt a megjelölést tartalmazza a 15. §. Ezeket a képviselőket sújtja a kivárás joghátrányával. Ahogy egy szövegben az "így" szó szerepel, logikusan létezik a paragrafusok más pontján az "úgy" - meg is találjuk ezt a 17. §-ban. Vagyis a joghátrány nem vonatkozik másként a frakció megszűnése miatt függetlenné vált képviselőkre.
Tehát az önök kérelme tévesen hivatkozik a Házszabály indoklására is, mert a Házszabály 17. §-ához fűzött előterjesztői indoklás nem tartalmaz olyat - mint ahogy önök mondják -, hogy nem lehet és nem kell rendelkezni a megszűnt képviselőcsoportról, mert ha a képviselőcsoport önmagát szüntetné meg, akkor nincs a szabályozásnak tárgya. Van, a szabályozás tárgya az ily módon önhibájukon kívül függetlenné vált képviselők helyzete. Az indoklás ilyen szöveget nem tartalmaz, és ezen túlmenően úgy a 15., mint a 16. §-ban azonos a szabályozás tárgya: a képviselő függetlenné válása és annak jogkövetkezményei. Kérem tehát önöket, hogy utasítsák el a Kisgazdapárt kérelmét.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon, az FKGP kivételével.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me