DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy Sebők János képviselőtársamnak azt a kérdését, amelyet feszegetett, részben megoldja maga a népszavazásról szóló törvény egésze, részben pedig megoldja Bihari Mihály képviselőtársunk javaslata. Tudniillik ezt az eljárási rendet maga a törvény részletesen szabályozza, és nem szeretném az általános vitával kapcsolatos álláspontokat megismételni. Másrészt pedig a megelőzés intézményét Bihari Mihály képviselőtársunk javaslata megfelelően rendezi, ezért is támogatta az alkotmányügyi bizottság ezt a javaslatot. Maga a képviselő úr is felismerte, illetve észrevette, hogy a Bihari-féle javaslat rendezi a problémát.
Ami pedig a párhuzamos népszavazások kezdeményezését illeti, nem tudom, szabad-e utalni arra - egy kicsit összemosódott a vita -: végül is Sepsey Tamás képviselő úr javaslatát azért nem támogattuk - és ez a délutáni ülésen egyszer már mások szájából elhangzott -, hisz gyakorlatilag a törvényalkotás egész mechanizmusát a végtelenségig húzhatja e javaslat megvalósulása. Az Országgyűlés jóformán egész addig nem tudja - ha valaki kezdeményez valamilyen tárgyban népszavazást - meghozni a döntését, nem tud törvényt alkotni, amíg az a népszavazási procedúra e javaslat szellemében meg nem valósul, és nincs az a korlát, ami a Bihari-féle javaslatban, hogy a kezdeményezés korlátlan mennyiséget is jelenthet egyidejűleg. A válaszunk gyakorlatilag - szeretném megnyugtatni frakciótársamat - hellyel-közzel megegyezik az ő szándékával.
Amit még megemlítenék a részletes vitában szintén a képviselő úrhoz kapcsolódva: sem az alkotmánymódosításnál, sem pedig a népszavazásról szóló törvény módosításánál nem kívántunk eltérni attól a modelltől, amely arról szólt volna, hogy nincs két-háromféle népszavazás és két-háromféle eljárással működő népszavazás, hanem az eljárásban az Országos Választási Bizottság az egyik sarokpont, a másik pedig az elrendeléssel kapcsolatosan az Országgyűlés. A harmadik pont - a bevált hagyományok szerint - a köztársasági elnök eljárási aktusa.
Nem lett volna értelme, és talán nincs értelme annak, hogy a három típusú népi kezdeményezés, illetve a két népszavazási forma között különbséget tegyünk abban a tekintetben, hogy ki fogadja el, ki indítja el, és milyen eljárási szabályokat alkalmazunk külön-külön. Inkább az egységesítés irányába kívántuk elnyomni a szabályozást, és e tekintetben gyakorlatilag vita sem volt - vagy jelentősebb vita nem volt - a parlamenti pártok között. Tehát a második sarokpont mindenképpen az, hogy az Országgyűlés konkrét egyedi aktusához kötjük a népszavazás elrendelését.
Az aktusok tartalma szerint teszünk különbséget. Az egyik a kötelező elrendelés a 200 ezer fölött. A másik a lehetőség, hogy elrendeli az Országgyűlés a népszavazást. A harmadik pedig az, hogy kötelezően megtárgyal egy adott kérdést az Országgyűlés a nép kezdeményezése alapján. Mind a három az Országgyűléshez kötődik mint a szuverenitás egyik letéteményeséhez. Ha ebben eltérő modelleket alkalmazunk a konkrét aktus tekintetében, mindegyikhez más eljárási szabályt kellett volna alkalmazni. Más szerepe lenne az Országos Választási Bizottságnak - ebben a rendszerben ugyanaz a szerepe végig -, más szerepe lenne a köztársasági elnöknek is például az ügydöntő tekintetében, hiszen akkor akár még az elrendelés napját is megmondhatná az Országos Választási Bizottság. Úgy gondolom, ezek az érvek talán elégségesek ahhoz, hogy meggyőzzem a képviselő urat arról, hogy nyugodt szívvel megszavazhatja a népszavazásról szóló törvényjavaslatot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me