T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy először is a címben sugallt gondolatra reagáljak, hiszen ön úgy kezdte a felszólalását, hogy "Ha ősz, akkor energiaár-emelés?" Ez azt mondhatja bárkinek, hogy a kormány véletlenszerűen, esetleg az időjárás-változáshoz alakítja az energiaár-emeléseit. Azt hiszem, abban egyetérthetünk képviselő úrral, hogy Magyarország jogállam, amely a piacgazdaság iránt elkötelezett. Ennek következtében természetesen az energiaárakat törvények szabják meg Magyarországon. Véletlenszerű ugyan az összefüggés, hogy a villamosenergia esetében október 1-je az a határnap, amelyre általános esetben egy évben egyszer a korrekció lehetővé van téve.
Szeretném felhívni a tisztelt képviselő úr figyelmét, hogy az energiaárak változását a Magyar Energia Hivatal készíti elő, amelynek természetesen a piacgazdaság alapvetéseinek megfelelően kötelező a költségeknek megfelelő árakat, az indokolt költségeknek megfelelő árakat vizsgálni és ezt előterjeszteni. De természetesen a kormány ezt az előterjesztett árat ellenőrzi többszörösen - annak ellenére, hogy az energiahivatal közel száz független szakértő költségelemzése alapján teszi meg ezen javaslatait.
Természetesen egy energiaár-emelés mindenki számára érzékeny pont, és természetesen a kormány tisztában van azzal, hogy nagyon sok állampolgárt nehezen érint ez a kérdés. Kökény Mihály úr már több esetben szólt az Energia Alapítványról, de ma reggel én is mondtam erről egy pár szót, úgyhogy ezt most nem említeném meg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) De szeretném felhívni a figyelmüket az energiatakarékossággal kapcsolatos alapokra, azokra az energiatakarékossági hitelekre, amelyek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) rendelkezésükre állnak az állampolgároknak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me