DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság 1997. évi költségvetéséről szóló törvény rendelkezései szerint a Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében nevesítve szerepel a GYIA, vagyis a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram előirányzata. A felhasználásról a GYIA tanácsa dönt, melynek elnöke a Miniszterelnöki Hivatal ifjúsági ügyekkel foglalkozó címzetes államtitkára. Sem ő, sem pedig a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára - Kiss Elemér úrra gondolok - nem interpellálható, ezért hát államtitkár urat célozza és találja a kérdés, mégpedig az az egyszerű kérdés, ami véleményem szerint elég egyszerűen megválaszolható - amit elnök úr már idézett a kérdés címében -, hogy tudniillik állami pénzalapból lehet-e gazdasági társaságot támogatni, hozzáteszem: akármilyen fedőnév alatt.
A GYIA sok millió forinttal rendelkezik, gazdálkodik, sok-sok ifjúsági szervezet pályázatára juttatott pénzt, különösen kiemelem itt a KISZ-t és az utódszervezeteket, a Demisz-ből kivált mindenféle BIT-et, Úttörőszövetséget és egyebeket 2, 5, 5,5 és 4,1 millió forintos támogatásokkal. A fő kérdés azonban sajnos valóban az, hogy egy pályázó átlagosan körülbelül 186 ezer forint támogatásban részesült. Iskolákat, egyesületeket, művelődési házakat megelőzve a támogatás nagyságrendje alapján a listavezető egy gazdasági társaság és egy, a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban székelő iroda volt.
A kérdés tehát az, hogy lehet-e gazdasági társaságokat akármilyen - jelen esetben ifjúságpolitika - fedőnév alapján állami pénzalapból támogatni, akármilyen nemes feladatot látnak is el.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me