DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Miniszterelnök Úr! Mielőtt a kérdéseimet elmondanám, először nézzük a tényeket! 1997-ben mind ez idáig közel 40 százalékkal emelkedett a gáz, illetve a villamos energia ára. A kormány 1996 októberében döntött úgy, hogy elhalasztja az esedékes energiaár-emelést. Ezt a döntést azzal indokolta, hogy 1997. január 1-jén olyan energiaár-emelést kíván végrehajtani, amely energiaár-emeléshez rögtön hozzákapcsolódik a megnövekedett energiaárakkal kapcsolatos kompenzáció.
A kormánynak ez az ígérete mind ez idáig a polgárok számára semmit sem jelentett, hisz 1997. szeptember 30-át írunk, és egyetlenegy magyar család, egyetlenegy magyar polgár egyetlenegy fillért sem kapott energiaár-kompenzáció címén. 1997. május 26-án valóban bejegyzésre került egy Energia Alapítvány a Szociálisan Rászorultakért nevet viselő magánalapítvány, amely magánalapítványt a bejegyzését követően négy nappal, 1997. június 1-jén 1 milliárd, azaz 1000 millió forint közpénzzel támogatta a kormány.
Ezt az 1 milliárd forintot, ezt az 1000 millió forintot ez az alapítvány négy hónap óta használja. Használja úgy, hogy még mindig egyetlenegy fillér kompenzációt sem fizetett ki! Emellett 500 millió forinttal támogatták a különböző energiaszolgáltatók ezt az alapítványt. Tették ezt úgy az energiaszolgáltatók, hogy az energiaár-kompenzációnak az a technikája, hogy a polgárok nem kapnak kézhez egy fillért sem, hanem jóváírják a kompenzáció mértékéig a villamos áram díját, és az energiaszolgáltatók kapják meg a pénzt. Tehát 500 millió forintot befizet az energiaszolgáltató, amit használ egy magánalapítvány (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) majd pedig a magánalapítvány visszafizeti ezt az 500 millió forintot.
Kérdésem az: mi történt az ön tudomása szerint azzal az 1000 millió forinttal (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.), amit négy hónap óta használ ez a magánalapítvány. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me