DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Ház! Kérdésfeltevésem magába foglalja azt a jóindulatú feltételezésemet, hogy csupán ügyetlenség történt a társadalombiztosításról szóló, immár sokadszor módosított törvény legutóbbi változtatásakor. Ezért március 25-én képviselői önálló indítvány formájában módosítást nyújtottam be az említett 1975. évi II. törvény 119/D § szövegéhez. Javaslatom arra vonatkozott, hogy a társadalombiztosítási törvény több olyan kötelezettséget és határidőt tartalmaz, amely értelmetlen és indokolatlan, valamint teljesíthetetlen követelmények elé állítja a hazánkban tanuló külföldi diákokat, közöttük különösen sok magyar nemzetiségűt.
Az egészségbiztosítási megállapodást javaslatom hozzá akarja igazítani a hallgatók jogállásához, vagyis hogy államközi megállapodás alapján vagy családtagként tartózkodik-e országunkban a hallgató, vagy pedig teljes költségtérítésre kötelezett, s e különbségekhez kívántam igazítani a viselendő egészségbiztosítási terheket. Vagyis a kétoldalú megállapodás alapján hozzánk érkező hallgatók esetében térítésmentes egészségbiztosítási megállapodást kössön a fogadó fél, az önköltséges, családtagként itt tanuló diák után olyan biztosítási összeget fizessen a magyar állampolgárságú befogadó, mint más családtagja után - vagyis 1800 forintot -, és csupán a költségtérítéses hallgatók, akik valóban önfenntartók Magyarországon, fizessék a 4000 forintos térítési díjat.
A másik javaslatommal a határidőket a tanévhez kívántam igazítani, hiszen a hallgatói jogviszony nem naptári évre, hanem tanévre szól. (Folyamatos zaj.)
A kérdésem tehát az, hogy indokoltnak tartja-e és támogatni tudja-e a miniszter úr - természetesen államtitkár úron keresztül várva a választ - a vázolt változtatásokat. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me