DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN, művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A képviselő asszony minden bizonnyal az 1986. augusztus 10-én kelt művelődési minisztériumi rendeletre gondol, amikor nehezményezi, hogy jogszabály lehetővé teszi az előírt szakképesítéssel nem rendelkezők pedagógus munkakörben való alkalmazását. Ez a rendelet azonban már 1994. január 5-én hatályát vesztette.
Jelenleg a közoktatásról szóló törvény és végrehajtási rendeletei állapítják meg, hogy az egyes pedagógus munkakörökre milyen végzettségeket és szakképzettségeket kell alkalmazni. 1993. szeptember 1-jétől a megfelelő képesítéssel nem rendelkezők nem alkalmazhatók pedagógus munkakörben, alkalmazásuk érvénytelen. Ugyanakkor azonban a törvény átmeneti rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy az előírt képesítéssel nem rendelkezők tovább foglalkoztathatók legyenek, amennyiben a törvény hatálybalépésekor már alkalmazásban álltak. Úgy gondolom, ezek a kivételes szabályok inkább méltánylást érdemelnek, mint kifogásolandók.
A képviselő asszony által említett ellentmondás - hogy tudniillik az egyik oldalon képesítés nélküli pedagógusok tanítanak, a másik oldalon pedig pedagógus-munkanélküliség van - tény, ugyanakkor a képviselő asszony nem veszi figyelembe, hogy ennek az országon belüli területi egyenetlensége legalábbis figyelemre méltó. Ha Miskolcon állását veszíti egy pedagógus, az nem fogja betölteni a Nemesrempehollóson megüresedő pedagógusi álláshelyet. Az országban egymástól ötszáz kilométer távolságra lévő települések között nem igazán könnyű a mozgás a pedagógusnak családja is van, akit munkája az előző lakóhelyhez köt.
Ennek megfelelően tehát az a helyzet, hogy miközben egyes városokban - jórészt nagyvárosokban - munkanélküli pedagógusok vannak, aközben a közoktatási feladatokat a kistelepüléseken sokszor másképpen nem tudják ellátni, mint a korábban alkalmazott és jelenleg még alkalmazásban álló képesítés nélküli pedagógusok további alkalmazásával.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me