DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az európai és a magyar közvélemény joggal várja el a magyar parlamenti pártoktól, hogy a parlamenten belül és azon kívül is higgadt, normális politizálást képviseljenek. A parlamenti pártok és vezetői előszeretettel emlegetik, hogy a polgári demokráciának ők elkötelezett hívei. Ezt különösen az MDF és az FKGP képviselői hangoztatják gyakran. Ezzel szemben az utóbbi napokban éppen ők azok, akik a polgári demokráciában elfogadhatatlan stílusú és tartalmú megnyilatkozásokat képviselnek.
Ilyen volt dr. Boross Péternek, az MDF frakcióvezető-helyettesének itt, a parlamentben szeptember 22-i napirend előtti felszólalása. Abban a múltra emlékeztető politikai módszerek és eszköztár alkalmazásával vádolta a kormányt és az MSZP-t. Ez megalapozatlan, sőt rosszindulatú általánosítgatás volt.
Tisztelt Boross Úr! Mi nem veszélyeztetjük a parlamenti demokráciát, ezt ön is tudja, sem az 1997. november 16-ára kitűzött népszavazást, ezt ön is tudja, a jövő évi választások tisztaságát sem veszélyeztetjük, ezt ön is tudja. Nem alkalmazunk a múltra emlékeztető politikai módszereket, eddig sem alkalmaztuk, mert a Szocialista Párt nem kékcédulás módszerrel nyerte a választásokat 1994-ben, hanem többségi akaratból lett kormányzati erő. Nem utolsósorban azért, mert az emberek megismerték az önök választási módszereit 1994-ben, az akkori miniszterelnökét, az MDF-ét; ebből nem kértek, és úgy tűnik - Nagykanizsa és Füzesabony után -, hogy ma sem kérnek. (Általános zaj.)
Tisztelt Ház! A választások csak nyolc hónap múlva lesznek. S a közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP-nek, úgy tűnik, nincs félnivalója. Inkább Boross úr pártját veszélyezteti a választópolgárok elutasítása.
Közel van viszont a három "igen"-es népszavazás. Már az első felmérésekből láthatjuk, hogy a kormány három népszavazási kérdését a polgárok többsége támogatja. Talán ezért vádolja Boross képviselőtársam a kormányt a népszavazás ügyében alkalmazott bizantikusnak tűnő magatartással.
A közvélemény előtt a szocialistáknak a mai mentalitását és politikai magatartását pozitívnak ítélhetjük, hisz így a közvélemény-kutatások ezt minősítik. Minden tájékozott ember tudja, hogy a Boross úr által élesen támadott "egykori reformkommunisták, mai szociáldemokraták" valójában a régi rendszer belső ellenzéke voltak. Gyökeres reformokat akartak, sürgettek, támogattak. A társadalom átalakítását kívántuk, s az én generációm, azt hiszem, vitathatatlanul demokráciapárti.
Boross úrtól attól különböztünk, hogy mi reformerek és belső ellenzékiek voltunk - és voltunk! (Zaj az ellenzék padsoraiban.) Boross úr viszont 1990 nyarán fedezte fel magában az ellenzékiség csíráit, amelyeket addig mélyen titkolt. Ezért hiteltelen az, hogy bennünket vádol. Mi a magunk módján korábban is demokraták voltunk (Derültség az ellenzék padsoraiban.), és ma is szocialisták, szociáldemokraták maradtunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! (Dr. Dobos Krisztina: Rákosi is az volt!) A Boross úr által említett napirend előtti felszólalás miatt talán nem is kellett volna szólni, ha ez egyéni véleménye lenne. Az MDF hétvégi rendezvényein elhangzott politikai megnyilatkozások azonban azt bizonyítják, hogy e párt, illetve vezetőinek stílusa radikalizálódik. (Zaj az ellenzék padsoraiban.) A Budapesti Kongresszusi Központban tartott MDF-es nagygyűlésen például Gémesi György ügyvezető alelnök úgy vélte, hogy: "A jelenlegi hatalomgyakorlók a bűnüldöző szervezeteket elbizonytalanítják (Dr. Dobos Krisztina: Így van!), s az erkölcsi normákat megszegve uralkodnak." (Közbeszólások az MDF padsoraiból: Így igaz, így van! - Zaj.) Lezsák Sándor pártelnöknek ez sem elég, az aláírásról és a november 16-ai népszavazásról többek között ilyeneket mondott: "Veszedelmes kormányzati politikai erő ellen kell mozgósítani az erőket." Vagy például a beszéde végén a miatyánkból idézett, az 1990-es "Jöjjön el a te országod!" feliratú plakátjukkal szemben azt hangsúlyozta: "Szabadíts meg bennünket a gonosztól!" (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Így van! Így igaz!) Szerinte ez az idézet illik a belpolitikai helyzetre. Akkor mondja ezt, amikor minden mértékadó értelmezés és elemzés szerint a magyar gazdaság fejlődésnek indult, s az emberek ebből már sok mindent érzékeltek. (Gyimóthy Géza: Négymillió szegény ember van, öregem!)
Tisztelt Ház! Az MDF a születésnapi bulin, úgy tűnik, megittasodott. A rend, a biztonság és a gyarapodás hármas jelszava alatt a rendetlenség, a bizonytalanság, az utcai tüntetések, az anarchia felé kívánják taszítani az országot. Ebből mi nem kérünk. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me