BIRTA SÁNDOR

Full text search

BIRTA SÁNDOR
BIRTA SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt az Országgyűlés 1992-ben fogadta el, és az azóta eltelt időszak alatt szerzett tapasztalatok nyilvánvalóvá tették, hogy a törvény a közszolgálati rendszer működésének tapasztalataira, illetve hazánk európai uniós csatlakozására figyelemmel több ponton módosításra, illetőleg pontosításra szorul, melyet a kormány is felismert, és beterjesztette javaslatát.
A Szocialista Párt frakciója ezzel kapcsolatosan néhány javaslatra szeretné felhívni a figyelmet: a törvény szervi, személyi hatályát illetően a javaslat kiveszi a Ktv. hatálya alól a polgármesteri hivatalban kinevezett olyan személyeket, akiket a helyi önkormányzat feladatkörében közszolgáltatások ellátására foglalkoztattak. Az e körben foglalkoztatottak tevékenységének jellege egyáltalán nem indokolja, hogy a jövőben is a köztisztviselői törvény hatálya alá tartozzanak. A közelmúltban hasonló tartalommal módosultak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvények is.
A beterjesztett javaslat kísérletet tesz a politikus személyéhez kötődő köztisztviselői kör leválasztására; jogviszonyukra részletes, sajátos szabályokat állapít meg a módosítás, jogszerűvé teszi a politikai váltógazdálkodásból eredő személyi cseréket.
(18.10)
A közigazgatás nyitottságát hivatott elősegíteni a javaslat azon rendelkezése, mely az üres és megüresedő álláshelyek nyilvános közzétételére kötelezi a közigazgatási szerveket. A nyilvános közzétételre vonatkozó szabályok mellett a pályázatra vonatkozó rendelkezések is módosulnak, kiegészülnek, ugyanakkor a köztisztviselői álláshelyek betöltésénél a jövőben sem lesz általános, kötelező a pályáztatás. Itt kérdéses, hogy az önkormányzat alkalmas-e minden esetben az ilyen pályázatok elbírálására. Véleményünk szerint meg kellene vizsgálni, hogy nem kellene-e ezt továbbra is a jegyző hatáskörében hagyni a polgármester egyetértése mellett.
A közszolgálatban - a korábbi szabályozással ellentétben - a javaslat lehetővé teszi a próbaidőre történő kinevezést, s meghatározza azokat az eseteket, amikor a próbaidő kikötésére nincs lehetőség. A javaslat változatlanul fenntartja a konszenzus szükségességét a kinevezési jogkörök módosításánál, ugyanakkor bővíti azt a kört, amikor a köztisztviselő beleegyezése nélkül is módosulhat az. Erre azonban csak a közigazgatási szerven belüli átszervezés, illetőleg a közigazgatási szerv személyében bekövetkezett jogutódlás következtében, törvényi garanciák mellett kerülhet sor.
Változásokat tervez a kormány a köztisztviselők felmentésére vonatkozó szabályok körében is, egyrészt az új nyugdíjtörvénnyel kíván összhangot teremteni, másrészt pontosítja a jelenleg hatályos rendelkezéseket. Új jogintézményként a tartalékállomány bevezetését tervezi a javaslat, melynek értelmében a felvett köztisztviselő a felmentési idő alatt tartalékállományba kerül. Ez alatt az idő alatt a központi közszolgálati nyilvántartás segítségével másik közigazgatási szervnél a továbbfoglalkoztatása érdekében üres álláshely felkutatására és közvetítésére kerül sor. A javaslat részletes szabályokat tartalmaz a tartalékállományba helyezésre, illetőleg annak megszüntetésére vonatkozóan.
A módosítás az úgynevezett gazdasági összeférhetetlenségi szabályokat - üdvözlendő módon - kiegészíti a Ktv.-nek az összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezéseivel. A javaslat nem tiltaná meg a gazdasági társaságnál a köztisztviselő tisztségviselését, ilyet a munkáltatói jogkör gyakorlójának engedélyével viselhet a köztisztviselő. Az engedély megadásánál azt kell vizsgálni, hogy a tisztségviselés ne veszélyeztesse a köztisztviselő pártatlan, befolyásmentes tevékenységét.
A köztisztviselő előmenetelére vonatkozó szabályok is több ponton módosulnak a javaslat szerint. A felsőfokú és középfokú végzettségű köztisztviselők, az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak pályaútja egy-egy fizetési fokozattal bővül. A köztisztviselői pályaút újabb címek adományozásával is gyorsítható lesz. A javaslat a hatályos jogszabályokhoz képest hangsúlyozottabban kezeli a köztisztviselők képzését, továbbképzését, az iskolarendszeren kívüli továbbképzés pénzügyi feltételeit fejezeti kezelésű célelőirányzatokkal biztosítja.
A javaslat a köztisztviselő díjazásának szabályai körében az előmenetelre vonatkozó rendelkezésekkel összhangban új fizetési fokozatokat és az ehhez kapcsolódó szorzószámokat állapítja meg. A feladatkör szakszerűbb ellátását biztosítandó, új pótléklehetőségként bevezeti a képzettségi pótlékot, melynek mértéke a végzettség szintjétől, számától függ. Egyértelműen rendezi a belföldön kiküldetést teljesítő köztisztviselő járandóságát.
A javaslat mindenképpen kiegészítésre szorul a túlórák elrendelése miatt. Le kell szögezni, hogy jelenleg a törvényjavaslat szerint a megváltást mindenképpen készpénzben kell kiváltani. A javaslat a fegyelmi és kártérítési szabályokat több ponton pontosítja, felszámolja a fegyelmi eljárás lefolytatásánál mutatkozó jogbizonytalanságot, bevezeti a leltárhiányért fennálló felelősséget.
A fegyelmi bizottság összetételében azonban a közalkalmazottakhoz hasonlóan szakmai emberek beállítására lenne szükség. Nem biztos, hogy az önkormányzati tagok közül kiválasztott, fegyelmi bizottságban részt vevő emberek képesek azokat az embereket minősíteni, fegyelmi ügyükben eljárni, akiknek a képzettsége ehhez nem megfelelő. Át kellene gondolni, hogy ehhez a közigazgatási hivatalt vagy a szomszédos polgármesteri hivatalt kellene bevonni.
A közszolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályok hatályosulásának tapasztalatai szükségessé teszik azok végrehajtásának intézményes ellenőrzését, melyre a javaslat szerint a kormány jogosult.
Eleget tesz a javaslat az Alkotmánybíróság döntéseinek is, a közszolgálati jogviszonyban töltött idők számításánál visszamenőleges hatállyal elismeri szolgálati időként a sor- és tartalékos katonai szolgálatot, valamint a polgári szolgálatban eltöltött időt is.
Összességében a Szocialista Párt frakciója javasolja a tisztelt Országgyűlésnek, hogy a javaslatot tárgyalja meg, a jó módosító javaslatokat építse be, majd ezt követően fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me