KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter, a napirendi pont előadója: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! A köztisztviselők jogállásáról szóló '92. évi XXIII. számú törvény - köztisztviselői törvény - hazánkban is megteremtette a jogi alapjait a fejlett országokban leginkább elterjedt modern, karriertípusú közszolgálati rendszernek.
Az állami tulajdon lebontása gyökeres változásokat igényelt a foglalkoztatás területén is, amelynek eredményeként már törvényi szinten vált el a közjogi alapú szabályozás a piaci viszonyokhoz igazodó, munkajogias szabályozástól. A Ktv. hatálybalépése óta eltelt öt év igazolta, hogy a végrehajtói hatalom gyakorlásában közvetlenül közreműködő közigazgatási szervek köztisztviselőinek jogállását önálló törvénnyel kell szabályozni, mert csak ily módon lehetséges a kormány közigazgatási, személyzetpolitikai szempontjait megfelelően érvényesíteni.
A következőkben röviden szeretném ismertetni a törvényjavaslat néhány fontosabb változtatási szándékát. Az első kérdéskör azon probléma megoldása, hogy miként történjen annak a személyi körnek a cseréje, váltása, amely közvetlenül a politikusokhoz kapcsolódik, amely emiatt a politika bizalmát élvezi, abban az esetben, ha a politikai erőviszonyokban változás áll be.
Ezen személycseréket ugyanis a jelenlegi szabályozás mentén nem lehet aggályoktól mentesen kezelni, legfeljebb erőltetetten vagy pazarlóan, tetemes végkielégítéseket kifizetve; mindezt annak ellenére, hogy ezen köztisztviselők esetében nem egy élethivatás megszakadásáról van szó.
A most beterjesztett törvényjavaslat ezeket a köztisztviselőket fő szabályként továbbra is köztisztviselőknek tekinti ugyan, azonban speciálisan szabályozza kinevezésüket és a jogviszonymegszűnésüket; speciálisan, bár egyébként az OECD-országok többségének gyakorlatához hasonlóan, hiszen határozott időre, a kormány, illetve a miniszter megbízatásának idejére szól kinevezésük, kinevezésük lejártakor viszont kéthavi végkielégítésre tarthatnak igényt. Annak természetesen nincs akadálya, hogy kinevezésüket ismételten meghosszabbítsák. Egyébként minden más szempontból egy tekintet alá esnek a köztisztviselőkkel.
A módosítás hasonló szabályokat állapít meg az önkormányzatok képviselő-testülete, bizottsága, illetve a polgármester mellett működő tanácsadók, főtanácsadók esetében is.
Egy másik kérdéskör a köztisztviselői összeférhetetlenség kérdésköre. A köztisztviselői összeférhetetlenséget azért kell szabályozni, hogy a közigazgatás pártatlanul és befolyástól mentesen működhessen, illetve ennek feltételeit biztosítsuk.
Ugyanakkor szeretném leszögezni, hogy a szabályozás, amelyet most benyújtottunk, továbbra sem kívánja megtiltani igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tagság vállalását, illetve vezető tisztség viselését gazdasági társaságokban, ezzel szemben viszont a javaslat korlátozást vezet be arra az esetre, amikor a köztisztviselő által ellátott funkció és a felsorolt tisztség együttes betöltése veszélyeztetné a köztisztviselő befolyástól mentes tevékenységét.
Ezekben az esetekben, illetve általában a jövőben vizsgálni kell, hogy ez a bizonyos összeférhetetlenség fennáll-e, illetve hogy a gazdasági tisztség és az ellátott tevékenység összeegyeztethető-e egymással. Ezt a kérdést mérlegelési jogkörében a munkáltatói jogkör gyakorlója döntheti majd el. Ha nem járul hozzá a tisztség vállalásához vagy fenntartásához, és a köztisztviselő ennek megfelelően nem szünteti meg az összeférhetetlenséget, jogviszonya a törvény erejénél fogva szűnik meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! A hatékonyan működő közigazgatás feltétele, hogy a létszám alakulását a változó feladatokhoz lehessen kötni. Ez akár - adott esetben egyszerre - nagyobb létszámú köztisztviselői kör elbocsátását is szükségessé teheti. Ezért szabályozni kell a csoportos létszámleépítés feltételeit, már csak azért is, mert az idevonatkozó szabályok a foglalkoztatási törvényből a munka törvénykönyvébe kerültek át.
(17.20)
Másrészt azért is, mert rendezni kell a köztisztviselői érdekegyeztető fórum, valamint a helyi közszolgálati érdekegyeztetés szerepét a csoportos létszámleépítésre vonatkozó döntések meghozatalában.
Tapasztalati tény, hogy a köztisztviselők létszáma bizonyos esetekben aránytalanul oszlik meg a közigazgatási szervek között, ezért az elmúlt időszakhoz hasonlóan a jövőben is számolni kell kisebb-nagyobb létszámmozgásokkal a közigazgatáson belül. Fontos személyzetpolitikai és költségvetési érdek, hogy ezekben az esetekben végkielégítés kifizetésére csak abban az esetben kerüljön sor, ha a köztisztviselő végleg elhagyja a közszolgálati szférát. Azt a célt szolgálja a tartalékállomány bevezetése, hogy megteremtsük a lehetőséget a köztisztviselőknek a közszolgálaton belül más munkahelyen történő esetleges foglalkoztatásához hozzáteszem, hogy ez a bizonyos belső és egyébként információbázisra épülő úgynevezett állásközvetítés, illetve ennek időtartama legfeljebb hat hónapig tarthat, ami egyébként megegyezik a ma meglévő felmentési idővel. Abban az esetben, ha ezen időszak alatt nem tudnak állást ajánlani a köztisztviselőnek, akkor részére a végkielégítést ki kell fizetni, abban az esetben viszont, ha kap ajánlott állást, ezt azonban nem fogadja el, akkor a köztisztviselői törvény jelenlegi szabálya szerint csupán a végkielégítés felére tarthat igényt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az érdemeken alapuló előmenetel lényege, hogy a köztisztviselő nemcsak a szolgálati időtől függően, hanem jogszabály vagy a munkáltató által meghatározott feltételek teljesítése esetén is halad előre a pályán. A mérhető érdemnek azonban az átlagoshoz képest kedvezőbb következményekkel kell járnia. Ezért a módosítás megszünteti a szakvizsga általános kötelezettségét, csak azokban az esetekben tartja fenn, ahol a vizsga teljesítése tényleges előmenetelt, hivatali pozícióváltozást jelent. A vizsga letételére ösztönzi az arra nem kötelezetteket a közigazgatási szakvizsgapótlék bevezetése is, amelynek mértéke az illetményalap 50 százaléka lehet.
További változás, hogy a nyugdíjkorhatár változása miatt szükség van az előmeneteli pálya érdemi meghosszabbítására, valamint az adományozható címek bővítésére. A módosítás mindkét előmeneteli pályaúton egy új besorolási fokozat - a szakfőtanácsos, illetve főmunkatárs - bevezetését javasolja, és kibővíti az ügykezelők és fizikai alkalmazottak fizetési fokozatait is.
A módosítás az eddigieknél nagyobb hangsúlyt helyez a köztisztviselők továbbképzésére. Ez főleg abban mutatkozik meg, hogy előírja: a kormány az iskolarendszeren kívüli továbbképzés pénzügyi feltételeit évente határozza meg a költségvetési törvényben a Belügyminisztérium fejezeti kezelésű előirányzataként. A rendszerességet és a tervszerűséget szolgálja majd a középtávú és éves tervek készítésének kötelezettsége.
Az illetményrendszer változásai érthetően központi helyet foglalnak el a módosítások között, és elsősorban az önkormányzatoknál foglalkoztatott köztisztviselők helyzetének rendezésére szolgálnak. A javaslat korlátok közé szorítja az önkormányzatok illetményalap-megállapítását, garantálva ezáltal minden köztisztviselő számára az állami illetményalaphoz közel eső minimumot.
Megváltozik a jegyzők illetményének megállapítására vonatkozó eljárás is. A módosítás a település lélekszámához köti a jegyző díjazását és bevezeti a körjegyzői illetménypótlékot, amelynek mértéke a körjegyzőségben résztvevő települések számától függ.
A jogalkalmazási tapasztalatok azt mutatják, hogy a közszolgálati munkáltatói intézkedések számos esetben nem felelnek meg a jogszabályi rendelkezéseknek, s ez a besorolásokkal, illetve az illetmény-megállapításokkal kapcsolatban indokolatlan költségvetési kifizetéseket eredményez. A kormány személyzetpolitikai döntéseinek nem kellő hatékonyságú érvényesülése szükségessé teszi a közszolgálati ellenőrzés bevezetését. A módosítás értelmében a kormány a belügyminiszter, illetve a fővárosi, megyei közigazgatási hivatalok vezetőinek közreműködésével ellenőrzi a közszolgálati jogszabályok végrehajtását oly módon, hogy a belügyminiszter javaslatára évente meghatározza a vizsgálati tárgyköröket, valamint a vizsgálat alá vont szervek körét. A vizsgálat tapasztalatairól tájékoztató készül a kormány számára, amely alapján meghozhatók a szükséges intézkedések. Fontos hangsúlyozni, hogy a területi államigazgatási szervek tekintetében már a jelenlegi jogszabályok is teljes körű felhatalmazást adnak a fővárosi, illetve megyei közigazgatási hivatalok vezetőinek a köztisztviselőkkel kapcsolatos munkáltatói intézkedések ellenőrzésére.
A most beterjesztett módosítás külön szabályozza a helyi közszolgálati érdekegyeztetés mechanizmusát, de kizárólag azokban az esetekben, amikor a normatív rendelkezések által megengedett keretek között a munkáltatói jogkör gyakorlójának szabad mozgási lehetősége van. Az érdekegyeztetés véleménynyilvánítási, tájékoztatáskérési, illetve javaslattételi jogot foglal magában.
Természetesen a felsoroltaknál több ponton kívánja módosítani a javaslat a köztisztviselői törvényt, én ezek közül néhány fontosabbnak tartottat emeltem ki. Meg kell jegyeznem azt is, hogy nem jelenti ez a módosítás azt, hogy az összes, a köztisztviselői jogviszonnyal kapcsolatban felmerülő problémát rendezi a javaslat, hiszen a közigazgatás bonyolult szervezetrendszer, amely a gazdasági és politikai változásokhoz szüntelenül igazodva képes csak hatékonyan működni. Ezt szolgálja a jelenlegi módosítás is úgy, hogy egyúttal a fejlett európai államok közigazgatásában bevált megoldásokat igyekszik a hazai körülmények között alkalmazni.
Mindezek miatt ajánlom az önök figyelmébe a törvényjavaslatot, melynek javaslom elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me