IZSÓ MIHÁLY

Full text search

IZSÓ MIHÁLY
IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Asszony! A Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége pályázatot hirdetett meg arra vonatkozóan, hogy reklámszakemberek tudassák a lakossággal, milyen fontos az, ha freongázzal töltött hűtőszekrényeik javítása során az elhasznált freongáz nem a légtérbe távozik, hanem azt zöldkártyával ellátott hűtőgépszerelő megfelelő tartályba fogja fel.
Álláspontom szerint a meghirdetett pályázat nagyon helyes környezetvédelmi célt szolgál, azonban a cél megvalósításának módját nem egészen értem. Tudomásom van ugyanis arról, hogy a pályázat pénzügyi fedezetéül szolgáló 30 millió forintot a Környezetvédelmi Minisztérium kezeli. Ugyanakkor nem értem, ha elkészül a világ legjobb reklámpropaganda-hadjárata ebben az ügyben, akkor az hogyan fog működni a gyakorlatban. Ugyanis a freongázzal működő, tehát régebbi típusú hűtőszekrények általában a szegényebb rétegek tulajdonában vannak. Ők viszont abban érdekeltek, ha elromlik a hűtőszekrényük, azt olcsó és könnyebben megfizethető szerelőkkel javíttassák meg. Általában azonban az ilyen szerelőnek nemhogy zöldkártyája, de még iparengedélye sem igen van, és feltehetően arra a több százezer forintos készülékre sem költ, ami felfogná a feleslegessé vált freongázt. Tehát a végeredmény az, hogy a reklámhadjárat ellenére a freon megy a levegőbe; a reklámhadjáratra kiadott pénz pedig szintén megy a levegőbe.
Kérdezem az államtitkár asszonyt: még ha világbanki támogatásból is jön ez a 30 millió forint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), akkor is vajon bölcsebb lenne-e először megtervezni, hogyan működik... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me