DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A szakfordítás és tolmácsolás tárgyában valóban két, 1986-ban kiadott jogszabály - egy minisztertanácsi rendelet és egy IM-rendelet - ad eligazítását. Ezt a két rendeletet azonban az elmúlt időszakban több ízben is módosították, így 1990-ben, 1992-ben, 1996-ban. Ezek a jogszabályok határozzák meg, hogy szakfordítást és tolmácsolást ki milyen feltételekkel végezhet munkaviszonyban, illetve díjazás ellenében hivatásszerűen. Kitérnek a képesítés igazolásának rendjére, valamint a szakfordítási és tolmácsolási tevékenység hatósági ellenőrzésére is.
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda státusza is e szabályozáson alapul. Hiteles fordítást, fordításhitelesítést, valamint idegen nyelvű hiteles másolatot - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - csak ez az iroda készíthet. Azt hiszem, ez részben azért ad valamennyi biztonságot azoknak, akik igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat.
Jogharmonizációs szempontból a szóban forgó két rendelet nem vet fel aggályokat. Az európai bizottság kérdőívének VI/3. fejezete tartalmazott kérdéseket ezzel kapcsolatban, és a magyar válaszokat nem kifogásolta az európai bizottság ebben a tárgykörben. Mindazonáltal megállapítható, hogy az OFFI-nak biztosított kizárólagos jogok tárgyában nem kerülhető el a fordításhitelesítés szabályozásának további felülvizsgálata, és ez lehetőséget ad azoknak a kérdéseknek a megvizsgálására is, amelyeket a képviselő asszony az előbb itt felvetett, és úgy érzem, hogy teljesen jogos kérdések. Köszönöm szépen.
(14.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me